Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

40- Ανεργία Μήτηρ...


E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 40
1. Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων με 25,5% καθώς και στους άνεργους πτυχιούχους. Για τις πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν την πρωτόγνωρη ΑΝΕΡΓΙΑ (την εξαφάνιση κλάδων ολόκληρων δραστηριοτήτων) οι μεγαλοστομίες για τα 50 χρόνια ΕΕ, την ΟΝΕ, το ακριβό χρήμα με τα ψηλά επιτόκια την διεύρυνση των εθνικών συνόρων σε χώρες φτηνών εργατικών χεριών νοιώθουν ότι έρχεται η ώρα των εκλογών η ώρα να απαντήσουν στους αδιάφορους για το πρόβλημα πολιτικούς. Τρία Κοινοτικά πλαίσια στήριξης δουλίες πικρές και κλάδοι ολόκληροι βαίνουν μειούμενοι ,οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν λένε τίποτα στον άνεργο ή υποαπασχολούμενο, αφορούν πόσο ευάλωτο βρίσκει το χρήμα το πεδίο του ανταγωνισμού. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ΟΑΕΔ περνά την τελευταία περίοδο την καλύτερη περίοδο δραστηριότητας. Το όραμα προς πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγή παραμένει κατά ένα οξύμωρο τρόπο ζητούμενο από την ίδια πληττόμενη από την ανεργία οικογένεια. Τα αίτια της υψηλής ανεργίας των πτυχιούχων από το Μανώλη Δρεττάκη στην «Ε» της 12-5-2007.
2. Οι πολιτικοί μας αντί να χαράσσουν τομές και να επιβάλλουν το δημόσιο συμφέρον κατά των επιχειρηματικών συμφερόντων, τους βλέπουμε συχνά σε ρόλο μικρών αγγελιών. Θέση στο σούπερ μάρκετ, σεκιουριτάς, πωλήτρια με απλήρωτες υπερωρίες ή έκτακτοι συμβασιούχοι να σηκώνετε τηλέφωνα στο ΚΕΠ ή το ΙΚΑ;;. Ετσι φτιάχτηκε η γενιά των 700 ευρώ. Οι αγρότες εξαφανισμένοι, τα ναυπηγεία, η υφαντουργία, η βιοτεχνία ρούχων, τα λιπάσματα, οι σπόροι, η ελλην. φαρμακοβιομηχανία στο κλουβί των ειδών προς εξαφάνιση. Ο Ιός της ανεργίας πλήττει και τον ιατρικό κλάδο της Έλενας Φυντανίδου στο Βήμα της 13-2-2005. Γιατροί υπάλληλοι κέντρων αδυνατίσματος.!
3. Οι συνδικαλιστικοί ταγοί μας εόρτασαν Πρωτομαγιά χωρισμένοι στα τέσσερα και οι εργοδότες με τα διευθυντικά προνόμια στα .... «άγονα» μονοπάτια της Ελβετίας, του Μαυρικίου, του Κολοράντο και του Ντουμπάι. Έχουν να λένε οι ταμίες στα Χάρολντ για κάτι παράξενους Βαλκάνιους που στο ταμείο επιμένουν να αφήνουν και παχυλά πουρμπουάρ από κρατικές κάρτες πληρώνοντας managerilikia- καραγκιοζιλίκια που εμείς τα πληρώνουμε χρόνια. Από το 8ωρο στο 4+4 (και αν) Ελευθεροτυπία - για της συνθήκες της κουτσουρεμένης εργασίας από τον Χρήστο Μέγα στην «Ε» της 30-4-2007.
4. Ο Καραμανλής χρωστάει στο Λαό την δυνατότητα να ανασάνει από το Παρόν της 25-3-2007 με πέννα που δεν χαρίζεται τον Θοδωρή Δίζελο. Δύσπεπτο θέαμα το πανηγυράκι της Eurovision αλλά θεάματα χωρίς άρτον δεν μετράνε. Οι εργαζόμενοι περιμένουν για φορολογικές ελαφρύνσεις, το δημόσιο συνεχίζει να δανείζεται γύρω στα 2-2,5 δις. ευρώ μηνιαίως και ο χορός εκποίησης της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει συνεχίζεται. Αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία, ακρίβεια, καρτέλ, εκμετάλλευση του καταναλωτή, ακατάλληλα εμπορεύματα στο κύκλωμα διατροφής συνθέτουν μια απαράδεκτη εικόνα της αγοράς. Ο εργαζόμενος εισπράττει πολύ λιγότερο από αυτά που δικαιούται.
5. Σαρκοζί επιφανειακά εναντίον Ζαν Κλωντ Τρισέ και εκεί που μας κόφτει όλους βαθύτερα: . Στην Ευρωζώνη τα νοικοκυριά έχουν ήδη υπερδανειστεί για να αγοράσουν σπίτια και οι επτά αυξήσεις στο ευρωεπιτόκιο –από το 2,0% στο 3,75%– μεταφράζεται σε υπερδιπλάσια αύξηση στις καταβολές των εντόκων δόσεων. ΄Ψάχνετε ακόμα τις αιτίες;;; Να απομονωθούν οι σαδο-μονεταριστές. Από την Ζέζα Ζήκου στην Καθημερινή της 13-5-2007. Μήπως η ανεργία είναι ένα ποθητό όπλο για κάποιους για να εκβιάζουν όλο τον κόσμο της εργασίας. Απομονώστε τους ,τους έχει ανοίξει πολύ η όρεξη.
6. Πίσω από τις υψηλού επιπέδου διαμάχες του κεφαλαίου βλέπουμε πολλές φορές από που χάναμε και από που θα ζημιώσουμε. Δόλιες σχέσεις που πολλοί δημοσιογράφοι το πλήρωσαν ήδη με εξοστρακισμούς. Η Μπόιγκ τα πήρε όλα από το Λιακουνάκο από το Παρόν της 6-5-2007 Γιατί η Boeing και η ΑΧΧΟΝ περιεβλήθησαν από πολλούς μύθους και ένα διαζύγιο είναι πάντα ένα διαζύγιο
7. Ένα μεστό και λιτό άρθρο ενημερωτικής προληπτικής ιατρικής με στοιχεία Τεκμηριωμένης Ιατρικής Αυχενικό σύνδρομο Υπερσύντομη περίληψη από τον Ορθοπαιδικό κ. Χαραλ. Γκούβα σε μια πεντάμορφη γωνιά της χώρας την Πρέβεζα Ιδίως για φανατικούς κομπιουτεράδες.
8. Το θέμα της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των κλινικών συνιστά πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο δεν αρνείται ούτε ο Γιακουμάτος. Με 1,2 δις ευρώ που παρακρατούν οι όμιλοι υγείας εμφανίζουν τεράστια ρευστότητα, ασύλληπτα κέρδη και εκτινάσσουν τις μετοχές τους στα ύψη. Ο κ. Αβραμόπουλος που έχει τακτικές συναντήσεις με τους σεΐχηδες των ομίλων υγείας κάτι παραπάνω θα ξέρει. Όπως αρκετά θα ξέρουν και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του οποίου οι προμηθευτές όπλων επενδύουν τα κέρδη τους σε ομίλους υγείας.
(Για μιά αλλιώτικη ματιά στο φαινόμενο Γιακουμάτου κάντε κλικ εδώ )
Ισολογισμούς για το 2006 ζητά επειγόντως από τα Ταμεία ο νέος Υπουργός Απασχόλησης. Κύριε Μαγγίνα το πτωχό μας ΤΣΑΥ δεν έχει ισολογισμό του 2005, πώς θα σας βγάλει ισολογισμό του 2006; Ακόμη και συνοικιακός λογιστής γνωρίζει ότι είναι πρακτικώς αδύνατον. Έλεος, έλεος κύριε καθηγητά, όπως λέει και ο Γιακουμάτος.
9. Τι τρέχει στο Νοσοκομείο Ξάνθης; Μιά πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή από την Ματούλα Τσούλου, Γραμματέα της Ενωσης Γιατρών. Σας την επισυνάπτω με την παράκληση να υπάρξουν ανάλογες καταγραφές για τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας απ΄ όσες και όσους συναδέλφους είναι αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων. Εάν για δικούς σας λόγους δεν επιθυμείτε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία σας θα γίνεται σεβαστό.
10. Σωτηρία -Αθήνα (από σημείωμα της συναδέλφου Καλλιόπης Αθανασιάδου): Εμείς δεν συζητάμε μόνο για τα χρήματα των εφημεριών. Μας τελείωσαν οι τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε με τα αυτοκίνητά μας ασθενείς σε άλλες κλινικές ή εργαστήρια, όταν πρέπει να γίνουν εξετάσεις. Στο δε χειρουργείο, ο ειδικευμένος χειρουργός βάζει το φορείο με τον ασθενή, αφού και ο τελευταίος τραυματιοφορέας πήρε αναρρωτική άδεια! Στο νοσηλευτικό προσωπικό υποσχέθηκαν νέες θέσεις το Μάρτιο και βέβαια τεχνολόγοι και νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες και τους χρωστούν όχι μόνο δεδουλευμένα αλλά και ρεπό (μερικές φορές πάνω από 50!) Την Παρασκευή 27.04.2007 κάναμε στάση εργασίας, αποκλείσαμε την Μεσογείων μοιράζοντας ενημερωτικά στον κόσμο, αλλά τα κανάλια που ήρθαν δεν έδειξαν ποτέ το ρεπορτάζ!
11. Ρέθυμνο "Το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής αποτέλεσε την «κορύφωση του δράματος» σε ένα Νοσοκομείο με πολλαπλά άλυτα προβλήματα και τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές. Έχει γίνει πλέον απολύτως σαφές ότι η κρίση στην Παιδιατρική Κλινική δεν προέκυψε «εν αιθρία», όπως περίπου ισχυρίστηκε η Διοίκηση και πολύ περισσότερο δεν ήταν «προϊόν συνωμοσίας» κάποιων «εκπροσώπων που μονίμως αντιδρούν» όπως υπονόησαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες". Διαβάστε περισσότερα σ΄ ένα αξιόλογο άρθρο του Ανδρέα Ξανθού, το οποίο σας επισυνάπτω,
Ναύπλιο. Σε 4ωρη στάση εργασίας - 8 με 12 το πρωί - προχώρησαν οι γιατροί την Δευτέρα και Τετάρτη στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ζητούν την δημιουργία νέου Παναργολικού νοσοκομείου.
Το φτιάξιμο νέου Νοσοκομείου είναι η πλευρά που δέχονται οι κυβερνήσεις σχετικά εύκολα, διότι θα αναθέσουν στους φίλους εργολάβους έργα, θα πέσει και η σχετική προμήθεια. Η στελέχωση αποτελεί το Γολγοθά. Δείτε τι αναφέρει η Κομισιόν ως απάντηση στον Δ. Παπαδημούλη για τη στελέχωση Νοσοκομείων (κλικ εδώ) Τα {8-9-10-11) γαλάζια μας γράμματα είναι καρπός της άοκνης προσπάθειας του συνδικαλιστή και Οφθαλμίατρου Δημήτρη Βαρνάβα.
12 Το ξέρατε ότι πριν τον 5ο μ Χ αιώνα στην θέση της Μονής Δαφνιού υπήρχε ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα;; Με τα φώτα της γραφής του Γιώργου Μπενέα.
13. Από το Βήμα της τελευταίας μέρας 31-12-2006 του έτους μη παραλείψετε να διαβάσετε τον πρύτανη Γιώργο Μπαμπινιώτη στο γλωσσικό ζήτημα .Οχι μόνο Αγγλικά.

4 σχόλια:

  1. Το «Αυχενικό Σύνδρομο» (Αυχενική δισκοκήλη)

    Ορισμός: Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά μια ομάδα συμπτωμάτων από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία (πόνο στον αυχένα), δυσκαμψία, αντανάκλαση στη ράχη και τα άνω άκρα (αυχενική ριζοπάθεια), όπως επίσης καρηβαρία (=«κεφάλι κουρκούτι»), ζάλη, αστάθεια και πονοκέφαλο (αυχενογενής ζάλη και πονοκέφαλος). Συχνά οι πάσχοντες από αυχενική ριζοπάθεια δεν πονούν στον αυχένα αλλά στον ώμο. Μάλιστα στατιστικώς, το συχνότερο αίτιο πόνου στον ώμο είναι η αυχενική ριζοπάθεια και δεύτερο ακολουθεί η περιαρθρίτις (τενοντίτις υπερακανθίου τένοντος). Όλα αυτά τα συμπτώματα ανεξάρτητα από το αίτιο ονομάζονται ‘’αυχενικό σύνδρομο’’. Στατιστική: Τα Αίτια πόνου στον αυχένα είναι περί τα 100, αλλά τα συχνότερα αφορούν μυϊκή κόπωση και βλάβες των δίσκων (δισκοκήλη, εκφυλιστική δισκοπάθεια και σπονδυλαρθρίτις). Το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η Αυχενική Δισκοκήλη Α5-Α6. Σε άτομα 30 ετών έχει ήδη δισκοκήλη το 20% αυτών. Σε άτομα 50 ετών έχει δισκοκήλη αυχένος το 90%, και από εκεί και πάνω έχουν σχεδόν όλοι. Το ευχάριστο είναι, ότι οι έχοντες δισκοκήλη αυχένος ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των δίσκων δεν πονούν όλοι, ή έστω δεν πονούν όλες τις μέρες του έτους. Αίτια και Εκλυτικοί παράγοντες: Το αίτιο της δισκοκήλης (πρόπτωση του πηκτοειδούς πυρήνα διά του ινώδους δακτυλίου του δίσκου) δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως αλλά είναι πολυπαραγοντικό. Φταίει και η καταπόνηση, φταίει και η φθορά του χρόνου, φταίει και γενετική προδιάθεση, κλπ. Παράγοντες οι οποίοι παρατηρήθηκε ότι εκλύουν κρίσεις αυχενικού συνδρόμου είναι η καταπόνηση του αυχένα σε συνεχή κάμψη (πχ. ορισμένα επαγγέλματα όπως χειριστές υπολογιστών, εργαζόμενοι σε γραφείο, κομμώτριες, οδοντίατροι, βλέποντες τηλεόραση με τον θεατή ξάπλα στον καναπέ, η λάθος θέση της κεφαλής στον ύπνο, λάθος μαξιλάρι, κράμασμα κουρτινών, έλλειψη μεσημβρινής ανάπαυσης, ψύξεις του αυχένος από συσκευές κλιματισμού, βρεγμένα μαλλιά μετά το μπάνιο, απότομες μετεωρολογικές αλλαγές, ψύχος, αλλαγές βαρομετρικής πίεσης, υγρασία, κλπ, και οι ιογενείς λοιμώξεις. Μια συχνή αιτία αυχεναλγίας είναι η νευροπάθεια του παραπληρωματικού νεύρου (ΙΧ) το οποίο νευρώνει τον τραπεζοειδή μύ και προκαλεί μυαλγίες αυτού (από ψύξη, καταπόνηση, ή από ιούς).

    Κλινική εικόνα: Η αυχενική δισκοπάθεια εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα, δυσκαμψία, μείωση του εύρους κινήσεων του αυχένα, πόνο στους ώμους και τη ράχη, αισθητικές διαταραχές στα άνω άκρα (μούδιασμα, αίσθημα κρύου, ζεστού) και σπανιότερα μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα. Ενίοτε εκδηλώνεται με ζάλη, αστάθεια, καρηβαρία, πονοκέφαλο και ίλιγγο με εμετό. Αυτό πού ελέγχουμε πάντα στην εξέταση είναι τα νευρολογικά ελλείμματα στα άνω άκρα (απώλεια μυϊκής ισχύος, κατάργηση αντανακλαστικών, κλπ). Σημειώνεται ότι υπάρχουν ασθενείς με δισκοκήλη αυχένος χωρίς πόνο στον αυχένα, αλλά απλώς με μουδιάσματα στα χέρια και αστάθεια. Εξετάσεις: Ο αυχένας μπορεί να ελεγχθεί με τις εξής μεθόδους. Κλινική εξέταση. Απλές ακτινογραφίες F/P και δύο λοξές. Απλές ακτινογραφίες δυναμικές σε κάμψη και έκταση. Αξονική τομογραφία. Μαγνητική Τομογραφία. Ηλεκτρονευρογράφημα άνω άκρων. Ακτινογραφία Θώρακος. Ολες οι εξετάσεις έχουν τη χρησιμότητά τους αλλά οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η κλινική εξέταση, η ακτινογραφία αυχένος Profil και η Μαγνητική Τομογραφία.

    Συντηρητική Θεραπεία: Στο 95% των περιπτώσεων οξείας κρίσης αυχενικής δισκοπάθειας η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει ακινητοποίηση του αυχένος με κολάρο, ανάρτηση του χεριού με ιμάντα αν έχουμε ριζοπάθεια, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στην ανάρρωση φυσικοθεραπείες αποκατάστασης (ηλεκτρομαλάξεις, διαθερμίες, Laser, κλπ) ακολουθούμενες από ασκήσεις του αυχένος. Αν υπάρχει πονοκέφαλος και ζάλη, χορηγούμε και φάρμακα βελτιωτικά της μικροκυκλοφορίας (Stugeron, Sibelium, Vastarel, κλπ). Παρακολουθούμε την κλινική εξέλιξη της νόσου μήπως υπάρξει επιδείνωση και ενθαρρύνουμε την υπομονή του ασθενούς. Μη βιασθείτε για χειρουργική επέμβαση, αν και μπορεί να ακούσετε φράσεις «ιατρικής τρομοκρατίας» όπως δήθεν «θα παραλύσεις» κλπ. Οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται με τη συντηρητική θεραπεία, αλλά η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης μετά από μία πρόσφατη οξεία πρόπτωση δισκοκήλης αυχένος είναι 45-90 μέρες, ενώ μια έξαρση παλαιάς εκφυλιστικής δισκοπάθειας υποχωρεί μέσα με 5-10 μέρες. Οι αυχενικές ριζοπάθειες δυστυχώς αργούν να αναρρώσουν ενίοτε ένα έως και έξι μήνες. Σε μια ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα Ολλανδών γιατρών, ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα τριών θεραπευτικών μεθόδων γιά το αυχενικό σύνδρομο: Της χορήγησης φαρμάκων, της φυσικοθεραπείας με μηχανήματα και των χειρομαλάξεων. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 1 έτος και χωρίσθηκαν σε τρεις ανεξάρτητες ομάδες. Τα αποτελέσματα απετέλεσαν έκπληξη. Μόνο το 36% ήταν ευχαριστημένοι από τη θεραπεία με φάρμακα και οδηγίες από το γιατρό, 51% ήταν ευχαριστημένοι με τη φυσικοθεραπεία και 68% με τις χειρομαλάξεις (μασάζ). (Βιβλιογραφία: Corthal de Bos: British Medical Journal 2003 Apr.26, 326: 911-4.) Χειρουργική θεραπεία: Στις ΗΠΑ εγχείρηση για Δισκοκήλη αυχένος εφαρμόζεται στο 5% των περιπτώσεων ενώ στην Ελλάδα χειρουργείται το 1: 1000 των ασθενών. Τελευταία αυξήθηκαν οι εγχειρήσεις δισκοκήλης αυχένος λόγω αύξησης του αριθμού νευροχειρουργών (ιατρογενής ζήτηση). Εγχειρήσεις δισκοκήλης αυχένος (δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία με πλάκες και βίδες) κάνουν ορισμένοι νευροχειρουργοί και ορισμένοι ορθοπεδικοί που εξειδικεύονται στην αυχενική σπονδυλική στήλη. Οι ενδείξεις για εγχείρηση δισκοκήλης αυχένος είναι ο αφόρητος πόνος αυχένος και βραχίονος με ανικανότητα εργασίας που επιμένουν πάνω από 6 μήνες, σε συνδυασμό με μεγάλο νευρολογικό έλλειμμα ιδίως στα άνω άκρα (παράλυση μυών). Η χειρουργική τεχνική είναι αφαίρεση του δίσκου που πάσχει και αντικατάσταση αυτού με οστικό μόσχευμα ή νεότερο μεταλλική ή πλαστική πρόθεση, μαζί με σπονδυλοδεσία (αρθρόδεση) με πλάκα και βίδες. Ως προς τα αποτελέσματα, ο πόνος στο βραχίονα υποχωρεί σύντομα, ενώ τα οστεόφυτα στο μεσοσπονδύλιο τρήμα απορροφούνται σε 9-18 μήνες. Αρκετοί ασθενείς είναι ευχαριστημένοι από την εγχείρηση βραχυπρόθεσμα αλλά όχι πάντα μακροπρόθεσμα.

    Πρόληψη και πρόγνωση αυχενικού συνδρόμου: Τις Κήλες των αυχενικών δίσκων ή τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις δίσκων αυχένων, δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, αφού είναι επακόλουθο της ηλικίας μας. Μπορούμε όμως να καθυστερήσουμε τις αλλοιώσεις και να μηδενίσουμε τα ενοχλήματα και τις κρίσεις δισκοπάθειας τηρώντας κάποιες προφυλάξεις. Αυτές είναι κυρίως η αποφυγή καταπόνησης του αυχένος σε κάμψη. Για παράδειγμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βλέπει κανείς ξαπλωμένος τηλεόραση από τον καναπέ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να είναι συνεχώς σκυμμένος πάνω σε ένα πληκτρολόγιο computer ή ένα βιβλίο όλη μέρα. Η μεσημβρινή ξεκούραση του αυχένος (ξάπλα) κάνει καλό. Χρειάζεται επίσης αποφυγή ψύξεων σε κλιματιστικά, ενώ αντίθετα ωφελούμεθα από τις κωνοειδείς ασκήσεις αυχένος, από γυμναστική του σώματος γενικώς, από μασάζ με τα χέρια, αλλά και από λίγο κρασί στο φαγητό, ψυχαγωγία και αλλαγή περιβάλλοντος. Ο αυχένας επηρεάζεται και από την ψυχική διάθεση. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι με τρομακτικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον αυχένα χωρίς καθόλου ενοχλήματα, ενώ αντίθετα υπάρχουν κυρίες 30-50 ετών οι οποίες στα πλαίσια μιάς σωματοποίησης τυχόν ψυχολογικών ή κοινωνικών τους προβλημάτων (Δυσθυμία ή κατάθλιψη), με μια ελαφρότατη δισκοκήλη αυχένος, ισχυρίζονται ότι δήθεν «υποφέρουν αφόρητα και έφτασαν στο χείλος της καταστροφής».
    (Copyright: Δρ. Χαραλ. Γκούβας, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών harrygouvas@gmail.com ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

    ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

    Η Βυζαντινή Μονή Δαφνίου κτισμένη τον 11ο μ.Χ. αιώνα στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού του 5ου μ.Χ. αιώνος στο σημείο που στην αρχαιότητα υπήρχε ναός του Απόλλωνος είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο Βυζαντινό μνημείο της Αθήνας και το αρχαιότερο Χριστιανικό κτίσμα της Αττικής .
    Πήρε το όνομά της από τον τιμώμενο εκεί , κατά την αρχαιότητα , Δαφνηφόρο Απόλλωνα ή από την Παναγία της Δάφνης ( Μονή στην Κωνσταντινούπολη ) .
    Τα υπέροχα ψηφιδωτά της που διασώζονται μέχρι σήμερα είναι πόλος έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο .
    Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και οι εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής την κράτησαν και την κρατούν επί μακρόν κλειστή .
    Μια επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσουμε την αδιαφορία των αρμοδίων την εγκατάλειψη του περιβάλλοντος χώρου και την αδυναμία προσέγγισης στον κυρίως χώρο της Μονής .
    Εκείνο όμως που με λυπεί βαθύτατα με προσβάλει κατάφωρα και με εξοργίζει συνάμα είναι όταν βλέπω επισκέπτες από ξένες χώρες να προσέρχονται στον χώρο , ευλαβικοί προσκυνητές , γνωρίζοντες από αυτά που έχουν διαβάσει πολύ περισσότερα από εμάς που ζούμε δίπλα και να αντικρίζουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα και το απαγορευτικό εισόδου .
    Καλώ την Δημοτική Αρχή , τις Δημοτικές Παρατάξεις , τους Φορείς της πόλεώς μας , τις τοπικές εφημερίδες και τους συμπολίτες μας όλους χωρίς καμία εξαίρεση να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την όσον το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας προβολής της πόλεώς μας .
    Έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές πρέπει άμεσα να ληφθούν τα εξής μέτρα αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου και υποδοχής των επισκεπτών .
    Α) Απομάκρυνση από την πλαγιά των κορμών των πεύκων που έχουν ξεραθεί και καταρρεύσει .
    Β) Δενδροφύτευση με πεύκα , κυπαρίσσια και δάφνες του περιβάλλοντος χώρου και της πλαγιάς που ταιριάζουν και δεν αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του τοπίου .
    Γ) Σχολαστική καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου .
    Δ) Απαγόρευση της στάθμευσης και εγκατάλειψης βαρέων οχημάτων στο μονοδρομημένο τμήμα της Ι. Οδού που οδηγεί στην είσοδο της Μονής .
    Ε) Ενοποίηση των χώρων Διομήδειος κήπος , Δάφνες , Μονή Δαφνίου , με πλακόστρωτο που θα επιτρέπει τον περίπατο και την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών από τον Διομήδειο στην Μονή μέσα από το δασάκι .
    ΣΤ) Τοποθέτηση προσωρινά και για όσο διαρκέσουν οι εργασίες αναστήλωσης , ενός λυόμενου καλαίσθητου περιπτέρου στον προαύλιο χώρο της Μονής Δαφνίου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών , την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και την πώληση αναμνηστικών και βιβλίων με το Ιστορικό της Μονής .
    Το καλοκαίρι ύστερα από ένα κουραστικό ταξίδι πολλών χιλιομέτρων επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Φιγάλεια χωρίς να αποζημιωθούμε με αυτό που αντικρίσαμε …
    Δεν θέλω με τίποτα τα ίδια συναισθήματα απογοήτευσης να πλημμυρίζουν και αυτούς που επισκέπτονται το Ιστορικό μνημείο της πόλεώς μας ,την Μονή Δαφνίου Βέβαιος για την συμβολή της εφημερίδας σας
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



    Δημοσίευση : «ΧΑΪΔΑΡΙ Η πόλη μας» Φύλλο 46 Δεκέμβριος 2002
    «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Φύλλο 36 Φεβρουάριος 2003
    «ΧΑΪΔΑΡΙ Η πόλη μας» Φύλλο 54 Σεπτέμβριος 2003
    ( Άρθρο με αφορμή την παρούσα επιστολή )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι τρέχει ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

    Τι άλλαξε τα δύο τελευταία χρόνια ?
    Σίγουρα άλλαξε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο. Άλλαξε επίσης ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας.
    Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το χρώμα των νεόφερτων, είναι πασιφανές.
    Εδώ και τρεις μήνες περίπου λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας κα ΜΕΘ. Λειτουργεί με έναν επιμελητή Α και έναν Β. Η θέση του Διευθυντού, ενώ είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ενώ τυπικά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, μιας και ο έτερος υποψήφιος δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα, δεν έχει εισέτι καλυφθεί.
    Ο προηγούμενος Υπουργός ήταν πολύ απασχολημένος με τις κατσαρίδες των Αθηναϊκών Νοσοκομείων και δεν βρήκε το χρόνο να διορίσει έναν γιατρό στην Ξάνθη. Ίσως βέβαια να νόμιζε ότι η Ξάνθη ανήκει κάπου στην Τουρκία η στη Βουλγαρία. Η ΜΕΘ είναι δυναμικότητας 6 κρεβατιών. Λειτουργούν, όπως λειτουργούν τα δύο. Για τη στελέχωσή της δεν έγινε καμία επιπλέον πρόσληψη προσωπικού, παρά μόνο αποδυναμώθηκαν τα ήδη αποδυναμωμένα τμήματα του Νοσοκομείου.
    Κατά γενική παραδοχή υπάρχει έλλειψη 80 τουλάχιστον νοσηλευτών νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο μας. Παρόλα αυτά η πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νοσοκομείου μετετάγη στο Διοικητικό προσωπικό

    ΕΛΛΕΊΨΕΙΣ σε Ιατρικό προσωπικό.
    ΤΕΠ
    Τα επείγοντα λειτουργού ως ΤΕΠ. Η προσπάθεια δημιουργίας ΤΕΠ είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε. Σήμερα τα ΤΕΠ λειτουργούν με έναν χειρουργό Αν. Διευθυντή ως Διευθυντή και μπόλικες ιατρικές ποδιές. Νέα παιδιά, κατά κύριο λόγω τριμηνίτες, έχοντας τελειώσει μόλις το πανεπιστήμιο, βάζουν την ιατρική ποδιά και καλούνται να ασκήσουν ιατρική επειγόντων. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο νόμος για τους τριμηνίτες έγινε για να εκπαιδεύονται οι νεαροί συνάδελφοι στα Νοσοκομεία, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα των Αγροτικών Ιατρείων. Δυστυχώς για αυτούς, στην Ξάνθη έρχονται για αυτοεκπαίδευση. Και βέβαια το παραδέχονται και τα ίδια τα παιδιά ότι είναι μια κατάσταση πραγματικά τραγική και για τους ίδιους αλλά και για τον έρμο πληθυσμό ολόκληρου του Νομού μας.
    Από τη μετεγκατάσταση μας στο καινούργιο Νοσοκομείο, το 1997 είχε προβλεφθεί η δημιουργία δεύτερης παθολογικής και δεύτερης χειρουργικής κλινικής. Εν έτει 2006 παραμένουμε στη μιζέρια του 1997. Στα χαρτιά υπήρχε η πρόβλεψη για δημιουργία Νευρολογικής και Ψυχιατρικής κλινικής ,στην πράξη το Νοσοκομείο καλύπτεται από έναν Ψυχίατρο. Υπάρχει ένας Διευθυντής Νευρολόγος που λείπει μήνες με αναρρωτική, αλλά έτσι και αλλιώς οδεύει προς τη σύνταξη, ενώ ο επιμελητής Β Νευρολόγος που κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό το Νοσοκομείο σχεδόν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την ατυχή έκβαση κάποιου περιστατικού. Σήμερα οι Ξανθιώτες που χρειάζονται νευρολόγο, και είναι πάρα πολλοί, καλούν από τους εξωτερικούς καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα.
    Εδώ και λίγο καιρό έγινε απόσπαση του μοναδικού νευροχειρουργού της Δράμας στο Νοσοκομείο μας Κανείς δεν κατάλαβε ποιες ανάγκες καλύπτει αφού σπάνια εμφανίζεται στο Νοσοκομείο.

    ΩΡΛ ΚΛΙΝΙΚΉ
    Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με έναν επιμελητή Β. Ο Διευθυντής της κλινικής είχε παραιτηθεί προ τριών ετών. Η προκήρυξη για τη θέση έγινε και πάλι από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διευθυντή όμως δεν είδαμε ακόμη. Λόγω του μεγάλου φόρτου δουλειάς μοναδικός επιμελητής έχει υποβάλλει χαρτιά σε άλλο Νοσοκομείο. Φοβούμαστε ότι θα επαναληφθεί η ιστορία και θα μείνουμε χωρίς ΩΡΛ.
    Το οφθαλμολογικό λειτουργεί με δύο γιατρούς και τα ραντεβού είναι κάπου στο άπειρο.
    Στο αιματολογικό υπάρχουν τρεις θέσεις γιατρών, οι εξής δύο, μία θέση διευθυντού και μια επιμελητού Α. Η τρίτη θέση, και ενώ υπάρχουν υποψήφιοι, δεν προκηρύσσεται. Απλά πήραν για δύο χρονιές την υποψήφια για τη θέση σε θέση επικουρικού γιατρού.
    Προ πενταετίας προσελήφθη στο Κ. Υ. Εχίνου μικροβιολόγος με μειωμένα προσόντα σε θέση επιμελητού Α και βέβαια με τον ανάλογο μισθό του επιμελητού Α, και ενώ υπήρχε κενή θέση επιμελητού Β στο Νοσοκομείο. Άμα τη πρόσληψη έγινε και ταυτόχρονη απόσπαση στο Νοσοκομείο, λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο Μικροβιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Εδώ και τρία χρόνια η εν λόγω γιατρός βρίσκεται κάπου στην Αμερική με εκπαιδευτική άδεια, απολαμβάνοντας βέβαια το μισθό γιατρού Κ.Υ.. Οι δε ανάγκες του Νοσοκομείου ερίφθησαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, αφού τα ραντεβού για μικροβιολογικές εξετάσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μετά τρίμηνο, ενώ επείγουσες ειδικές εξετάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς κάνουν και δέκα ημέρες.

    Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης μην ψάχνετε για ειδικότητες πολυτελείας. Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ρευματολόγος Νεογνολόγος, Παιδοψυχίατρος είναι εν πολύς άγνωστες λέξεις στο Νοσοκομείο μας.


    Κ.Υ. Εχίνου
    Λειτουργούσε σύστημα τηλεϊατρικής σε σύνδεση με το Σισμανόγλειο. Το σύστημα με την εκπαίδευση του προσωπικού κόστισε βέβαια αρκετά στον Ελληνικό λαό. Με την νέα διακυβέρνηση το σύστημα τηλεϊατρικής καταργήθηκε και αντ΄ αυτού γίνονται κανονικά τηλεφωνήματα στο Σισμανόγλειο. Η επιβάρυνση είναι υπέρ του ελληνικού λαού. Στο Κέντρο Υγείας Εχίνου έχουν προσληφθεί δύο παιδίατροι και δύο οδοντίατροι. Σήμερα υπηρετεί μόνο ένας οδοντίατρος αφού οι άλλοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Νοσοκομείου..
    3/3/2006

    Ματούλα Τσούλου- Τσαγκαλίδου
    Γραμματέας της ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Κ.Υ. ΞΑΝΘΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡΕΘΥΜΝΟ
    Η κρίση στην Παιδιατρική Κλινική
    εκτονώθηκε προσωρινά
    τα προβλήματα του Νοσοκομείου παραμένουν.

    Του
    ΞΑΝΘΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
    Πρόεδρου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου

    Το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής αποτέλεσε την «κορύφωση του δράματος» σε ένα Νοσοκομείο με πολλαπλά άλυτα προβλήματα και τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές. Έχει γίνει πλέον απολύτως σαφές ότι η κρίση στην Παιδιατρική Κλινική δεν προέκυψε «εν αιθρία», όπως περίπου ισχυρίστηκε η Διοίκηση και πολύ περισσότερο δεν ήταν «προϊόν συνωμοσίας» κάποιων «εκπροσώπων που μονίμως αντιδρούν» όπως υπονόησαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες. Το «λουκέτο» στην κλινική, λίγες μόνο μέρες μετά από την «επίσκεψη εργασίας» του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου στο Ρέθυμνο, απέδειξε περίτρανα ότι το Νοσοκομείο μας βρίσκεται σε πολύ άσχημο σημείο και ότι τα προβλήματα του δεν είναι «εφεύρημα», αλλά είναι σωρευτικό αποτέλεσμα χρόνιας αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν ότι ένα τόσο σημαντικό τμήμα αφέθηκε για χρόνια και από αλλεπάλληλες Διοικήσεις στη τύχη του, με οριακή στελέχωση, χωρίς πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξης, χωρίς δραστικές παρεμβάσεις όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Έμεινε με τον «αυτόματο πιλότο» που ήταν το φιλότιμο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Πάντα επικρατούσε η λογική του «μπαλώματος», χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την προώθηση των θεμάτων, με ασυγχώρητη ολιγωρία στην κάλυψη όλων των ιατρικών θέσεων.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ερώτημα προς απάντηση. Είναι ή όχι πολιτικό το ζήτημα της Παιδιατρικής και του Νοσοκομείου; Είναι σίγουρα πολιτικό, με ποια έννοια: όχι ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για κλείσιμο της κλινικής ή του Νοσοκομείου, αλλά με την έννοια ότι σε ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την υποχώρηση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, η Δημόσια Περίθαλψη στο Νομό και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου δεν αποτέλεσαν μέχρι σήμερα πολιτική προτεραιότητα ούτε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά ούτε για την τοπική εξουσία και τους πολιτικούς παράγοντες του Ρεθύμνου. Όσοι υιοθετούν άκριτα τις θεωρίες περί «υπονόμευσης του Νοσοκομείου από τους γείτονες», ας αναλογιστούν τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι επίσημοι φορείς αυτής της κοινωνίας για την ενίσχυση και στήριξη ενός Ιδρύματος που παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για το υγειονομικό επίπεδο του Νομού αλλά και για το οικονομικό-αναπτυξιακό του μέλλον.

    Ναι, αλλά η κρίση εκτονώθηκε, θα πει κάποιος. Σίγουρα είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής αποκαταστάθηκε η επαναλειτουργία της Κλινικής, ευτυχώς χωρίς καμιά συνέπεια για την υγεία κανενός παιδιού. Είναι προφανές ότι η πίεση των εξελίξεων και κυρίως η απειλή του πολιτικού κόστους από τη μεγάλη δημοσιότητα του θέματος και την πρωτοφανή ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, οδήγησαν σε μια προσωρινή λύση.
    Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής :
    1.Η λύση αυτή είναι εντελώς «εμβαλωματική» και γι’ αυτό εξαιρετικά ευάλωτη αν δεν εξασφαλιστεί πολύ σύντομα η πλήρης στελέχωση του τμήματος με τη σύσταση και προκήρυξη μιας ακόμα οργανικής θέσης. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην υπόσχεση ότι εντός 3μήνου θα ολοκληρωθούν οι κρίσεις και οι διορισμοί των 2 κενών θέσεων γιατρών (Διευθυντή και Επιμελητή Β’). Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Αν γίνει, απλώς θα επιβεβαιωθεί ή άποψη ότι μας κοροϊδεύουν όσοι επικαλούνται τη γραφειοκρατία των κρίσεων για την καθυστέρηση στις προσλήψεις γιατρών και ότι η χρονοτριβή των ΣΚΕΙΟΠΝΙ (Συμβουλίων Κρίσης ) είναι απλώς ένα τέχνασμα για να μην στελεχώνεται και να υποβαθμίζεται το ΕΣΥ.
    2.Τη λύση στο οξύ πρόβλημα της Παιδιατρικής δεν την έδωσαν οι συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και της ΔΥΠΕ Κρήτης , όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ν. Κεφαλογιάννης , αλλά, για άλλη μια φορά, την έδωσε το φιλότιμο, η υπευθυνότητα και η ευαισθησία των γιατρών, τόσο των υπηρετούντων που έδωσαν μια ακόμα πίστωση χρόνου όσο και των συναδέλφων από την Αθήνα που οικειοθελώς δέχτηκαν να συνδράμουν το Νοσοκομείο σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή.
    3.Ο ισχυρισμός της Διοίκησης ότι βάλλεται το Νοσοκομείο από την ανάδειξη των προβλημάτων του είναι εντελώς αναληθής. Όλοι ξέρουμε ότι στο Νοσοκομείο μας γίνεται σοβαρή και αξιέπαινη δουλειά χάρις στο ζήλο των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού. Αυτοί που βάλλονται από την συστηματική και τεκμηριωμένη κριτική της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Σωματείου Εργαζομένων είναι το προβληματικό σύστημα περίθαλψης, οι γραφειοκράτες του Υπουργείου και της ΔΥΠΕ αλλά, αναγκαστικά, και αυτοί που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου υπ’ αυτές τις αρνητικές προϋποθέσεις.

    Η κρίση λοιπόν εκτονώθηκε προσωρινά. Τα μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου παραμένουν. Η κατάσταση στα περισσότερα τμήματα είναι εξ’ ίσου άσχημη και μπορεί να έχει ανάλογη αρνητική εξέλιξη πολύ σύντομα. Η σημερινή στελέχωση βασικών τμημάτων όπως το ΤΕΠ, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ, η Ορθοπεδική, το Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, η Ουρολογική, το Γαστρεντερολογικό, η Παθολογική, ακόμα και η ΜΕΘ , δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία ούτε κανένα εφησυχασμό. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να προχωρήσει η προκήρυξη και η κρίση των 5 θέσεων που εξαγγέλθηκαν και κυρίως μέχρι να υπογραφεί ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου που θα επιτρέψει τη σωστή στελέχωση και ανάπτυξη του .
    Το προχθεσινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι άρχισαν να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και ότι έγινε ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου γιατρών- εργαζομένων-πολιτών για τη στήριξη του Νοσοκομείου και για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό μας. Και αυτό είναι το πιο παρήγορο και ελπιδοφόρο στοιχείο από την πρόσφατη κρίση στην Παιδιατρική Κλινική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;