Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Ειδοί Μαρτίου.!


Ο Μάρτιος είναι δύσκολος μήνας για μεγάλους ηγέτες.
¦ Ο Ιούλιος Καίσαρας, παρά τις προειδοποιήσεις του οιωνοσκόπου Σπουρίννα να προσέχει τις ειδούς του Μαρτίου, αποφάσισε να πάει στη σύγκλητο. Κι όταν, κατά τα λεγόμενα του Σουητώνιου, συναντήθηκε με τον Σπουρίννα, του είπε γελώντας:
-Ήλθον αι ειδοί του Μαρτίου!
Και ο οιωνοσκόπος του απάντησε:
-Ήλθον αλλά δεν παρήλθον.
Λίγο αργότερα, κάτω από το άγαλμα του μεγάλου αντιπάλου του Πομπήιου, θα χαθεί από το χέρι δικών του ανθρώπων, αναφωνώντας ελληνιστί "και συ μικρέ μου Βρούτε".
¦ Διερωτώμαι λοιπόν. Είναι δυνατόν ένας σύγχρονος ηγέτης, όπως ο Ευστάθιος-Ναπολέων Τσούκαλος, να αγνοεί τις επικείμενες ειδούς του Μαρτίου; Είναι δυνατόν με τέτοιους οιωνούς να μεταβεί στο μέγαρο της Αριστοτέλους, προκειμένου να συνυπογράψει την περγαμηνή της Συλλογικής Σύμβασης;
¦ Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Οι συνδικαλιστές της ΝΔ ομού μετά των συνοδοιπόρων τους του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν ότι και η τελευταία επιστολή Καλογερόπουλου είναι καλή βάση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης! Δευτέρα (3-3)στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ ο Τσούκαλος εισηγήθηκε το αναμενόμενο για Τσούκαλο, ότι δηλαδή η επιστολή Καλογερόπουλου «είναι ευκαιρία που πρέπει να πιάσουμε από τα μαλλιά». Παρουσίασε μάλιστα ποσά δικής του έμπνευσης, τα οποία θα κερδίσουμε εαν υιοθετήσουμε την πρόταση του Υπουργείου, που θα μας κάνουν τους καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς στην Ευρώπη. Κουβέντα δεν έβγαλε για τις εφημερίες που μένουν απλήρωτες, για το πλαφόν που δεν αίρονται, για το 35ωρο που θα γίνει 52 ώρες, για τις ενεργείς εφημερίες που θα μετατραπούν σε ετοιμότητας. Κουβέντα για μισθολόγιο. Πρότεινε λοιπόν να συνεχίσουμε ντουγρού τη διαπραγμάτευση με βάση την επιστολή Καλογερόπουλου.
¦ Ο Λαοπόδης που πήρε το λόγο έβγαλε ένα μπερδεμένο λογύδριο, χωρίς να καταλήγει σε πρόταση. Κάτι ανάλογο έκαναν αργότερα και τα υπόλοιπα μέλη της ΠΑΣΚΕ. Κανένας δεν έβγαζε άκρη τι εννοούσαν. Έλεγαν από δέκα «πρέπει», μέμφονταν τους συναδέλφους που δεν κινητοποιούνται και στο δια ταύτα σιγή. Είχαν το σκοπό τους οι άνθρωποι.
¦ Οι παρατάξεις της αριστεράς κατέθεσαν γραπτώς την πρόταση που σας επισυνάπτω ("ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ..") και την παρουσίασαν αναλυτικά, όπως άλλωστε έπραξαν και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που μετέφεραν την αγωνία των συναδέλφων και τις σοβαρότατες αντιδράσεις στην απόρριψη του μισθολογίου, στην εισαγωγή επιδόματος εφημέρευσης, στις απλήρωτες εφημερίες τριών μηνών.
¦ Όταν φτάσαμε στις ψηφοφορίες η ΠΑΣΚΕ συντεταγμένα, απροκάλυπτα και αδιάντροπα ψήφισε την πρόταση Τσούκαλου. Δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει δική της πρόταση. Μιά δική της πρόταση για τα μάτια του κόσμου, για να θολώσει τα νερά. Τίποτα. Και τα έξι μέλη της ΠΑΣΚΕ σήκωσαν πειθαρχικά το χέρι, ώστε ομού μετά των οκτώ της ΔΗΚΝΙ (την παράταξη Τσούκαλου) να σχηματίσουν οριακά πλειοψηφία 14 ψήφων επί των 27 μελών του Γενικού Συμβουλίου.
¦ Πρέπει ασφαλώς να γνωρίζουμε επώνυμα αυτούς τους 6 της ΠΑΣΚΕ που ενώ ξεδιάντροπα αποπειρώνται να μας πετάξουν στο αμπάρι της γαλέρας στη συνέχεια θα σκούζουν, θα υποδύονται τους συντετριμμένους και θα οδύρονται για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που δήθεν ζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Τα έξι μέλη της ΠΑΣΚΕ, οι αποκαλούμενοι πλέον και «τα τσουκαλάκια» είναι
Λαοπόδης Βασίλειος
Παντελής Αθανάσιος
Μαλαματά Ευαγγελία
Βαμβακόπουλος Δημήτριος
Χαϊδεμένος Γεώργιος
Μερίδης Θεόφιλος
¦ Ο Τσούκαλος έφερε και διένειμε σε όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει τη χλιδή που θα ζούμε εαν και εφόσον αποδεχτούμε τις προτάσεις Αβραμόπουλου. Υποτίθεται ότι προέκυψε από άλλα κείμενα και πίνακες που του συνέταξε οικονομολόγος, τον οποίο όμως κανένα άλλο μέλος της Ομοσπονδίας δεν έχει δεί ποτέ. Αν και απέφυγε να υπογράψει το κείμενο, εντούτοις δήλωσε ρητά σε όλους ότι είναι δικό του. Το σκανάρισα και σας το επισυνάπτω ("Τα κατά Τσούκαλον κονδύλια") ώστε να δείτε σε ποιό σημείο κατάπτωσης μπορεί να φτάσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτά που αποφεύγει να πεί ο Υπουργός Υγείας, να πεί το Γενικό Λογιστήριο, να πεί ο Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει να μεταφέρει στους γιατρούς ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ως κολαούζος της πολιτικής ηγεσίας.
Τοιούτος έπρεπεν ημίν αρχιερεύς...
Απέναντι σ΄ αυτή την κατάπτωση και τον εξευτελισμό δείτε στην απόφαση των Ενώσεων Πελοποννήσου που σας επισυνάπτω, την αγωνία και την αγωνιστικότητα που αποπνέει.

Κάποια στιγμή, για να μας κάνουν πλάκα, θα μας στείλουν από το Υπουργείο Υγείας μιά λευκή σελίδα. Να είστε βέβαιοι ότι Τσούκαλος και Λαοπόδης επί ώρες θα εκστασιάζονται μπροστά της, μιλώντας για το υπέροχο λευκό, που συμβολίζει τις αγνές προθέσεις Αβραμόπουλου.
Τη Δευτέρα επισκέφτηκε τη Χαλκιδική ο Υπουργός Υγείας, προκειμένου να θεμελιώσει τη νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Πολυγύρου. Μετά τις τελετές έγινε συνάντηση του Υπουργού με την Ενωση Γιατρών, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και των τριών βουλευτών του νομού (δύο ΝΔ, ένας ΠΑΣΟΚ). Η Ενωση παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό (κλικ εδώ) κι έγινε συζήτηση στα τοπικά και γενικά προβλήματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
¦ Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το εξής γεγονός από την συνάντηση στη Χαλκιδική:
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την ΟΕΝΓΕ. Ο υπογράφων αντέτεινε ότι αυτή η διαπίστωση είναι παντελώς αβάσιμη. Τουναντίον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το γκρεμό. Ο κ. Αβραμόπουλος τότε -εις επήκοον όλων- δήλωσε ότι δεν μιλάει αυθαίρετα. Αυτές τις διαβεβαιώσεις έχει από τους συνδικαλιστές όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. (Οπως έγινε με την απόφαση 14-13 της 3-3.!)
Μη ρωτήσετε ποιούς συνδικαλιστές εννοούσε. Είναι το ίδιο ερώτημα με το νιαου-νιάου στα κεραμίδια.
Ήδη μεγάλος αριθμός Ενώσεων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την αποπληρωμή των εφημεριών Δεκεμβρίου 2007 και Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2008. Ως ημερομηνία έναρξης οριοθετείται η Τρίτη 11 Μαρτίου, η επομένη της Καθαράς Δευτέρας. Ενδεικτικά σας επισυνάπτω την απόφαση της Ενωσης Ρεθύμνου και της Ενωσης Χαλκιδικής. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε και την απόφαση της Ενωσης Ρόδου. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει η Ενωση Θεσσαλονίκης και οι Ενώσεις Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, όλες οι Ενώσεις Κρήτης, οι Ενώσεις Πελοποννήσου, η Ενωση Ηπείρου. Στο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας η συνέλευση των γιατρών αποφάσισε επιπλέον να κατατεθούν προγράμματα με 4 εφημερίες ανά γιατρό.
Να σημειώσουμε τα εξής: Η επίσχεση είναι ατομικό δικαίωμα που ασκεί ο εργαζόμενος προκειμένου να διεκδικήσει οφειλόμενα ποσά από τακτικές αποδοχές ή υπερωρίες, αλλά επίσης και την εφαρμογή όρων υγιεινής και ασφάλειας. Στους όρους υγιεινής και ασφάλειας υπάγεται η εφαρμογή του 48ωρου που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Επομένως ανοίγουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικά ζητήματα.
Τι σημαίνει ότι η επίσχεση είναι ατομικό δικαίωμα; Άκόμα και αν δεν έχει ληφθεί απόφαση από συνδικαλιστικό όργανο όποιος επιθυμεί να προβεί σε επίσχεση μπορεί να το κάνει. Συμπληρώνει το έντυπο και το παραδίδει στη Διοίκηση, ζητώντας αριθμό πρωτοκόλλου. Ο "εύλογος χρόνος" που πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην επίδοση της δήλωσης και την έναρξη επίσχεσης είναι κατά κανόνα 2 εργάσιμες μέρες.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας δεν παρέχονται υπηρεσίες στο πρωινό ωράριο, πλην όμως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να περικόψει τα ημερομίσθια. Τα προγράμματα εφημεριών εκτελούνται όπως έχουν υποβληθεί στο Γραφείο Προσωπικού.
Παρ΄ ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης δεν υπάρχει υποχρέωση παρουσίας στο χώρο εργασίας τυχόν διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεντεύξεων, συναντήσεων με φορείς, εκπαιδευτικών μαθημάτων δίνει ιδιαίτερο τόνο στην κινητοποίηση, πράγμα που δοκιμάστηκε με επιτυχία πέρσι στην Κρήτη.
Αλήθεια η ΕΙΝΑΠ πότε θα κάνει Γενική Συνέλευση; Ή μήπως δεν την ενδιαφέρουν πλέον τα χρήματα, αλλά οι πνευματικές αξίες...

Χτύπησε πάλι ο Γκαργκάνας, επαναλαμβάνοντας, σα να έχει καταπιεί κασετόφωνο:
-Κόψτε τους μισθούς, κόψτε τους μισθούς...
Αν ζούσε σήμερα ο Μποστ θα έγραφε απευθυνόμενος προς όλους εκείνους που διαχρονικά συστήνουν λιτότητα το εξής αμίμητο:Η ΣΥΣΤΑΣΗ:"Το φαγητόν σας επιβάλλεται να είναι λιτόν"και



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: "Πταίουν εκείνοι που σας αφήνουν λυτόν"




Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ανά Τμήμα στην αλλαγή βάρδιας, προκειμένου να ενημερωθούν από το Σωματείο τους για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους ζητήματα Ο Διοικητής του Ευαγγελισμού εξέδωσε ένα απίστευτο έγγραφο (κλικ εδώ), το οποίο βέβαια αναγκάστηκε να ανακαλέσει την επομένη. Έφτασε ο άνθρωπος να συσχετίζει τις συγκεντρώσεις εργαζομένων με τις φάρσες για βόμβα που είχαν γίνει τις μέρες εκείνες στον Ευαγγελισμό!
¦ Μπράβο έμπνευση. Πολύ χαρακτηριστικός ο όρος που εφηύρε ο κ. Διοικητής για να απειλήσει τους εργαζόμενους: εισαγγελέας εφημερίας!
¦ Στον Ευαγγελισμό έχουν μειωθεί οι επεμβάσεις κατά 14% τα τελευταία χρόνια. Τα χειρουργεία είναι πεπαλαιωμένα και με πρόσχημα τις επισκευές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δύο απ' αυτά. Κι ενώ χρειάζονται 13 εκατ. ευρώ για τη συνολική ανακατασκευή - λόγω παλαιότητας - εγκρίθηκαν μόλις 45.000 ευρώ για ψευδοροφές!
¦ Σε κάποιες υπηρεσίες -όπως στη Νομαρχία Χαλκιδικής- θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τη δακτυλοσκόπηση ως μέσο ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Εαν έπιανε το κόλπο σίγουρα θα γενικεύονταν σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Αντέδρασαν ορισμένοι εργαζόμενοι προσφεύγοντας στην ΑΔΕΔΥ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τελικά μετά τη γνωμοδότηση της Αρχής για παράνομη διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Δείτε την απόφαση εδώ.
Στις 27 Φεβρουαρίου δόθηκε η E-5289/07ELαπάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης της Κομισιόν κ. Špidla σε ερωτήσεις που είχε υποβάλλει ο ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης για την εφαρμογή των Οδηγιών που αφορούν στο ωράριο των γιατρών. Την παραθέτω ολόκληρη:
"Η Επιτροπή ολοκληρώνει τη λεπτομερή της ανάλυση της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2003/88/EK [1], όπως ερμηνεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Λήφθηκαν υπόψη πολλά πρόσφατα νομοθετικά μέσα σε διάφορα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται από τον κ. βουλευτή.
Η Επιτροπή συντάσσει αναλυτική έκθεση που θα παρουσιάζει την ανάλυσή της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της οδηγίας, η οποία προγραμματίζεται να εγκριθεί στις αρχές του 2008 και να υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία και ενδεδειγμένα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παράβασης, όπου διαπιστώνονται στοιχεία μη συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία.
Η Επιτροπή υπέβαλε, το 2004, πρόταση τροποποίησης της υπάρχουσας οδηγίας



[2]. Η εν λόγω πρόταση δεν δύναται να τροποποιήσει το υφιστάμενο κεκτημένο έως ότου τεθεί δεόντως σε ισχύ από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2007, το Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές» (EPSCO) συζήτησε εκ νέου την πρόταση αλλά, για ακόμη μία φορά, δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, μεμονωμένοι πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν άμεσα τα δικαιώματά τους βάσει της οδηγίας, μέσω των αρμόδιων εθνικών δικαστηρίων κάθε βαθμίδας".
[1] Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
[2] Αρχική πρόταση COM (2004) 607· τροποποιημένη πρόταση κατόπιν της γνώμης του Κοινοβουλίου, COM (2005) 246 τελικό.

Ας κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις στη σημαντική αυτή απάντηση
1.- Τα παπαγαλάκια που πριν 2 μήνες ισχυρίζονταν ότι ήδη έχει ανατραπεί το 48ωρο στο Συμβούλιο Υπουργών που συνήλθε στις 5 Δεκεμβρίου 2007 διαψεύδονται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Σημειωτέον, πριν λίγα χρόνια όσοι μιλούσαμε για τα ζητήματα αυτά δεχόμασταν επιθέσεις από τους συνδικαλιστές- νομοθέτες διαμετρήματος Λαοπόδη και Τσούκαλου. Το επιχείρημά τους ήταν ότι οι Οδηγίες ΔΕΝ αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
2.- Είναι σημαντική η διαπίστωση ότι εξετάζεται η συμμόρφωση της χώρας μας και η Επιτροπή επιφυλάσσεται να κινήσει διαδικασίες παράβασης. Βεβαίως μετά τις αναφορές που έχουν κάνει οι 8 Ενώσεις Γιατρών της χώρας μας έπρεπε ήδη να έχει κινηθεί αυτή η διαδικασία, πράγμα που επισημαίνει και ο κ. Παπαδημούλης στη δήλωσή του λέγοντας : "H εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΕK είναι υποχρεωτικός για την Kομισιόν όχι α λα καρτ"
3.- Τυχόν νέα παράβαση της νομοθεσίας με ψήφιση εκ νέου τροπολογίας από τον κ. Αβραμόπουλο θα συνιστά ασφαλώς ευθεία πρόκληση για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το Υπουργείο θέλει πάσει θυσία την υπογραφή μας σε κλαδική σύμβαση, ώστε να μην έχει εμπλοκές.

Οι Καθηγητές Ιατρικής ζητούν από την Υπουργό Απασχόλησης να βγαίνουν στη σύνταξη στα 70. Λάθος πόρτα χτυπήσατε κύριοι συνάδελφοι.
Στο Χάρο να στείλετε το αίτημά σας.
18 δις ευρώ θέλει να τζογάρει η κυβέρνηση μέσω της αρπαχτής που αποπειράται στα ασφαλιστικά ταμεία. Του δικού μας ΤΣΑΥ συμπεριλαμβανομένου στην αρπαχτή (κλικ εδώ).
Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε 24ωρη γενική απεργία όταν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια όταν το νομοσχέδιο προωθηθεί στην ολομέλεια.
ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ 19 ΜΑΡΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ.

Η ταινία «Sicko»του Μάικλ Μούρ αποτελεί μια ταινία καταπέλτη για ένα σύστημα υγείας που αντί να κοιτάζει τους ανθρώπους μετράει τα τραπεζικά αποθέματα των εταιριών. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι στερούνται οποιασδήποτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να «ψοφήσουν» σαν σκυλιά στο δρόμο. Τι γίνεται όμως με τα 250 εκατομμύρια των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες; Εδώ είναι το ζουμί της ιστορίας, αφού μπορεί οι άνθρωποι να πληρώνουν κανονικά, αλλά οι υπηρεσίες που τους παρέχονται είναι ανεπαρκείς. Τι ανεπαρκείς δηλαδή, αφού στην ταινία καταγράφονται περιστατικά «ασφαλισμένων» οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν τις ενδεικνυόμενες εξετάσεις επειδή οι εταιρίες δεν πλήρωναν.
«Αρνήθηκα σε ασθενή μια απαραίτητη επέμβαση, που θα του έσωζε τη ζωή, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανα, γλίτωσε την εταιρεία μου από μισό εκατομμύριο δολάρια». Τι να προσθέσει κανείς παραπάνω μετά από τη συγκλονιστική αυτή δήλωση – απολογία μιας γιατρού, επιθεωρήτριας υγείας η οποία εργαζόταν σε μια ασφαλιστική εταιρία, μπροστά στο φακό του Μάικλ Μουρ;
Την παραπάνω ταινία αποφάσισε λοιπόν με μία αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία να προβάλλει η Ενωση Γιατρών Ρεθύμνου και στη συνέχεια να τη συζητήσει με γιατρούς και πολίτες που έχουν προσκληθεί στην ανοιχτή στο κοινό προβολή.

¦ Ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι προχωρά η πρόσληψη προσωπικού και τα Χριστούγεννα θα λειτουργούσαν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Τα Χριστούγεννα πέρασαν, είμαστε στις Απόκριες κι επειδή κανένας νοσηλευτής δεν έχει εμφανιστεί σε ΜΕΘ ο Υπουργός σκαρφίστηκε καινούργια δικαιολογία: σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών και αμέσως καταφθάνουν ν΄ αναλάβουν δράση.
Γιατρός ΜΕΘ έκανε την εξής έρευνα: τηλεφώνησε σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας, ρωτώντας εαν εκπαιδεύουν νοσηλευτές.
Εισέπραξε σε όλα τα τηλεφωνήματα "όχι" και την παρατήρηση "πλάκα μας κάνεις τώρα".
Όχι δεν κάνει πλάκα ο συνάδελφος. Αλλος μας κάνει πλάκα.

¦ Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την κατάθλιψη στους γιατρούς και τα λάθη συνταγογράφησης που προκαλεί (κλικ εδώ)
¦ Διαβάστε εδώ για να μάθετε αν όντως υπάρχει περιοδικό με τίτλο "The International Journal of Paparology".
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας varnava1@otenet.gr

9 σχόλια:

  1. ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ (3/3/2008)

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που προτείνονται στην τελευταία επιστολή του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλου για υπογραφή ετήσιας κλαδικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους απορρίπτει.
    Καθ’ όλο το διάστημα της δεκαοκτάμηνης περίπου διαπραγμάτευσης της ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο Υγείας κανένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας μας με τις προτάσεις του Υπουργείου δεν έχει ληφθεί υπ’όψιν.
    1. Για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την πάγια θέση μας ότι οι εφημερίες είναι χρόνος υπερωριακής εργασίας και θα πρέπει να πληρώνονται με ωρομίσθιο, επί τη βάσει του βασικού μισθού.
    2. Πάγια επιδίωξή μας, όπως διατυπώθηκε στο συνέδριό μας, είναι η μείωση του ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας για όλους, ειδικούς και ειδικευόμενους στις 48 ώρες (με 5νθήμερο, 6ωρη πρωϊνή εργασία και μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα). Στο πλαίσιο αυτό, και σαν μεταβατική λύση, εφ’όσον με ευθύνη του Υπουργείου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για νέες προσλήψεις που θα έκαναν τη μείωση του ωραρίου εφικτή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συνολική λειτουργία του ΕΣΥ, αντιπροτείναμε με την απόφασή μας της Νοεμβρίου 2007 την καθιέρωση 35ωρου, σε αυστηρά ετήσια βάση.
    3. Το αίτημά μας για νέο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις που θα στηρίζονται στην αύξηση του βασικού μισθού προφανώς και δεν είναι καινούργιο. Έχει τεθεί ήδη από την πρώτη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος μας, και επανειλημμένα έκτοτε. Ετέθη δε εμφατικά και στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ιουλίου του 2007, με σκοπό την υπενθύμιση εν όψει της διαμορφώσεως του προϋπολογισμού του 2008. Λυπούμαστε που το Υπουργείο Υγείας έχει τόσο επιλεκτική μνήμη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν 1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο με ανάλογη κλιμάκωση στις άλλες βαθμίδες του ΕΣΥ άμεσα και με ορίζοντα πλήρους εφαρμογής το 2009.

    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον κ. Αβραμόπουλο ως Υπουργό Υγείας, δεν έχει γίνει καμία απολύτως προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε δομές και προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που τείνουν να καταστήσουν το ΕΣΥ σύστημα μη βιώσιμο. Οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση αλλά και η μελλοντική λειτουργία νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες μέσω ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του κ. Αβραμόπουλου, να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα και την Πρωτοβάθμιο Φροντίδα Υγείας.
    Επιπλέον, το κονδύλιο εφημεριών για το 2008 υπολείπεται σαφώς των αναγκών, δεδομένου ότι είναι μόλις κατά 2% παραπάνω από το αντίστοιχο του 2007 (δεν συμπεριλαμβάνεται δηλαδή ούτε καν το ποσόν που αντιστοιχεί στην μισθολογική ωρίμανση) ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας δεν έχουν πληρωθεί για τρίτο κατά σειρά μήνα της εφημερίες τους, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, προκαλώντας εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος από τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι νοσοκομειακοί γιατροί να συρθούν εκβιαστικά σε υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

    Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, καλεί μέσω του Υπουργού Υγείας, την κυβέρνηση:

    1. να αναλάβει τις ευθύνες της για την υποβάθμιση του ΕΣΥ και την συνακόλουθη υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των κατοίκων της χώρας. Να σταματήσει όσο είναι καιρός κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας της χώρας και να προβεί σε σχεδιασμό επέκτασης και βελτίωσης των δημόσιων δομών, δίνοντας δικαίωμα σε υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.
    2. να φροντίσει να πληρωθούν άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες τους οι γιατροί όλης της χώρας. Δεν νοείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, ενόσω οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα.
    3. να ξαναδιαβάσει προσεκτικά τις αποφάσεις του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ του Νοεμβρίου και του Ιουλίου 2007 και να τοποθετηθεί επ’ αυτών θετικά, αποσύροντας οποιαδήποτε μεθόδευση για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών.
    4. να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς (όπως άλλωστε υποχρεούται από τις ανάγκες και η κοινή λογική επιτάσσει) σε προσλήψεις κανονικών επιμελητών Β ΕΣΥ και ειδικευομένων.
    5. να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την από διετίας υπόσχεσή του στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης.
    6. να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την υπόσχεσή του για σύστημα απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού – βαθμού.

    Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ασφαλιστικό και τονίζει προς όλους τους υγειονομικούς ότι το πρόβλημα του ΤΣΑΥ δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, η ενοποίησή του με τα άλλα ταμεία των «επιστημόνων» που, όμως, θα δεσμεύσει ένα ακόμα μεγάλο μέρος των αποθεματικών του, όπως προβλέπει το τελευταίο κυβερνητικό σχέδιο. Το πραγματικό και μείζον πρόβλημα είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ που του χρωστάνε μέσω της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και το ίδιο το κράτος και η φοβερά άδικη μεταχείριση όλων των μετά την 1-1-93 ασφαλισμένων εξαιτίας των νόμων Σιούφα (1992) και Ρέππα (2002).

    Α
    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς που υπηρετούν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας σε επίσχεση εργασίας από την Τρίτη 11 Μαρτίου 2008 μέχρι την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών καθώς και την εφαρμογή των όρων ασφαλούς εφημέρευσης που προβλέπει η νομοθεσία. Ταυτόχρονα δεν παύουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε και το σύνολο των κλαδικών αιτημάτων μας (αυξήσεις – προσλήψεις – μείωση χρόνου εργασίας).

    Β
    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους συναδέλφους σε καθολική συμμετοχή στην γενική απεργία της 13ης Μαρτίου με αιτήματα:
    · να δώσουν άμεσα όλες τις χρωστούμενες εισφορές
    · οι μεγαλοκλινικάρχες και το κράτος.
    · ίσες εισφορές και ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Να καταργηθούν οι απαράδεκτοι αντιασφαλιστικοί νόμοι του 1992 και του 2002.
    · πλήρη αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ από τους ίδιους τους υγειονομικούς. Επαρκή στελέχωση και μηχανοργάνωσή του
    · καμιά εμπλοκή των αποθεματικών του στο χρηματιστηριακό τζόγο.
    · ένταξη των γιατρών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναγνώριση των εφημεριών ως συντάξιμου χρόνου.
    Γ
    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και τις Ενώσεις τους και να αποφασίσουν επί μέρους αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και να υποβάλλουν προτάσεις στο Γενικό Συμβούλιο για την κλιμάκωση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

    ¦ Το κείμενο αυτό ψήφισαν οι συνάδελφοι των παρατάξεων ΑΕΓ-ΑΡΣΙ και Νυστέρι (τα ονόματά τους αλφαβητικά)
    Βαρνάβας Δ., Γεναρίδης Σ., Γιακουμής Τάσος, Γιαννόπουλος Γ., Κοσμοπούλου Όλγα, Μπουλμπασάκος Γ., Ξανθός Ανδρέας, Σδούκος Θ., Σταυρίδης Θαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπεράσματα σύσκεψης Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών

    Αχαΐας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας.

    Πάτρα 1 Μαρτίου 2008

    1. Με αφορμή τη διαχείριση του ζητήματος των εφημεριών, το Υπουργείο Υγείας και ο κος Αβραμόπουλος, έχουν επιδοθεί σε μια βιομηχανία κοροϊδίας και εμπαιγμού των νοσοκομειακών ιατρών. Αγνοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, εκβιάζουν τους νοσοκομειακούς ιατρούς με τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων έως τώρα εφημεριών και «αγοράζουν» χρόνο προκειμένου να πιέσουν προς εφαρμογή «λύσεων» που θα επιδεινώσουν την ήδη άσχημη θέση του κλάδου μας και της λειτουργίας του εναπομείναντος Ε.Σ.Υ.

    2. Το μέλλον των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών υποθηκεύεται από τα κυβερνητικά μέτρα. Εισάγεται η κορωνίδα της επιδοματικής πολιτικής, το εφημεριακό επίδομα, καταργώντας την έννοια της εφημερίας που αντιστοιχεί σε χρόνο υπερωρίας. Διαιωνίζεται η υπερεργασία των γιατρών, αφού δεν καταγράφεται καμιά πρόθεση (με εγγραφή κονδυλίων) για προσλήψεις γιατρών. Υποβαθμίζονται περαιτέρω οι αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών, αφού δεν προβλέπονται αυξήσεις μέσω νέου ιατρικού μισθολογίου. Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ και η συνολικότερη υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ., δημιουργώντας νέα τοπία στις ιατρικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

    3. Σ’ αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης δια του υπουργού της, έχουν βρεθεί –δυστυχώς- αρρωγοί. Η πλειοψηφία της Γραμματείας του Γ.Σ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚ), παραβλέπει συστηματικά αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας (Ιούνιος 2006), ακόμα και των πρόσφατων συνεδριάσεων του Γ.Σ. που δεν αποδέχεται τις προτάσεις του Υπουργού και επιμένει στην αποδοχή τους (όχι στο εφημεριακό επίδομα, προσλήψεις γιατρών και προσωπικού -2000 στο 2008, γενναίες αυξήσεις μισθών -1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο, μείωση του απαράδεκτα μεγάλου χρόνου εργασίας, πραγματική εξέλιξη στο σύστημα και πολυδιευθυντικό).




    Αποφασίζουμε και εισηγούμαστε στις ενώσεις μας και στο Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ:

    1. Καμιά υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των Ενώσεων. Έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας ν’ αποφασίσει για τα εργασιακά μας ζητήματα

    2. Καλούμε την Εκτελεστική Γραμματεία και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ να μη συμβιβαστούν ή υποταχθούν στο Υπουργείο αλλά να σταθούν διεκδικητικά υπερασπιζόμενες τα δίκαια αιτήματά μας.

    3. Από την Τρίτη 11 Μαρτίου2007 οι Ενώσεις ξεκινούν αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία και εναλλακτικά επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από το Δεκέμβριο του 2007, αλλά ταυτόχρονα και για τη διεκδίκηση του πλαισίου της ΟΕΝΓΕ (μισθολόγιο, προσλήψεις, επίλυση εφημεριακού)

    4. Οι Ενώσεις θα αποστείλουν εξώδικο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, εγκαλώντας τες για την παράνομη εφαρμογή του χρόνου εργασίας των γιατρών.

    5. Οι Ενώσεις θα απευθυνθούν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας καταγγέλλοντας την παράνομη υπερεργασία των γιατρών

    6. Σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας.

    7. Συμμετέχουμε στην 24 ωρη Γενική Απεργία για το Ασφαλιστικό στις 13 Μαρτίου, απαιτώντας να μην περάσει η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, να μην απαξιωθούν τα ταμεία μας.

    Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, ερήμην των γιατρών, ν’ αποδεχτεί την άθλια σημερινή κατάσταση κι ακόμα χειρότερα, να υποθηκεύσει το μέλλον των εργαζόμενων γιατρών και της Δημόσιας και δωρεάν Υγείας.
    Η επιτυχία είναι στο χέρι όλων μας.

    Εκ μέρους των Ενώσεων
    Στάθης Τερζής, Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ & ΚΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


    Σ
    ήμερα τα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. όλης της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το ΕΣΥ υποβαθμίζεται καθημερινά μέσω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες μέσω των ΣΔΙΤ. Ακόμα και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ) στα αστικά κέντρα ετοιμάζεται, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του κ. Αβραμόπουλου, να εκχωρηθεί στον οργανωμένο ιδιωτικό τομέα.
    Ταυτόχρονα, το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των γιατρών ΕΣΥ «έχει πιάσει πάτο». Η εκμετάλλευση και η «ομηρία» των γιατρών μέσα από το παράνομο και απάνθρωπο σύστημα εφημερίας στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. συνεχίζεται. Οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι πάνω από 10 χρόνια. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με την κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας. Η παράταση στην εφαρμογή των ΠΔ για τα ανώτατα όρια απασχόλησης των γιατρών έχει λήξει, νέα νομοθετική ρύθμιση δεν έχει γίνει, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ξεκαθαρίζει αν θα εγκρίνει τις εφημερίες που ήδη πραγματοποιούμε με εντολή των Διοικήσεων από 1/1/2008, η κατανομή των κονδυλίων για τις εφημεριών του 2008 έγινε με 1 μήνα καθυστέρηση και οι εφημερίες Δεκεμβρίου δεν προβλέπεται να καταβληθούν σύντομα, ενώ οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί στα Νοσοκομεία για τις εφημερίες του 2008 είναι μικρότερες των αντίστοιχων του 2007.

    Τ
    ην ευθύνη γι’ αυτό το αδιέξοδο την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας που άφησε να περάσουν περίπου 2 χρόνια χωρίς να προετοιμάσει μια σοβαρή και αποδεκτή λύση στην κατεύθυνση της - σταδιακής έστω - μείωσης των εφημεριών που πραγματοποιούν οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί.
    Αντίθετα ο Υπουργός Υγείας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να μας εμπαίζει, δηλώνοντας ότι «είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς» !
    Γιατί είναι εμπαιγμός να εμφανίζεται ως λύση του προβλήματος με τις εφημερίες μια συμφωνία που δεν έχει το παραμικρό εχέγγυο ότι θα το αντιμετωπίσει.
    Είναι εμπαιγμός να εμφανίζεται ως παροχή η υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. όλης της χώρας.
    Είναι κοροϊδία να εξαγγέλλονται 4500 προσλήψεις γιατρών σε 2 χρόνια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό και χωρίς να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες κρίσεων. Όταν εκκρεμούν κρίσεις εδώ και 3-4 χρόνια, όταν οι γιατροί που προσλαμβάνονται μόλις και μετά βίας καλύπτουν τους αποχωρούντες (στην 3ετία 2005-2007 προστέθηκαν μόνο 384 γιατροί ΕΣΥ), όταν ακόμα και τα κενά αγροτικά ιατρεία δεν καλύπτονται παρά μόνο μετά από 6-8 μήνες, μπορούμε να αντιληφθούμε την αξιοπιστία τέτοιων υποσχέσεων.
    Είναι θράσος να παρουσιάζονται ως άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα προς τους γιατρούς ρυθμίσεις που προϋποθέτουν νομοθετήματα άλλων Υπουργείων (αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης και αυτοτελής φορολόγηση όλων των εφημεριών).
    Είναι εξευτελιστικό για τους γιατρούς να καλούμαστε από το Υπουργείο να ενδώσουμε σε μια κλαδική συμφωνία με μοναδικό τελικά όφελος το «πολυδιευθυντικό».
    Δεν έχουμε λοιπόν καμιά αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος Υπουργός έχουν την πολιτική βούληση να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» των εφημεριών, να ενισχύσουν τα νοσοκομεία με περισσότερους γιατρούς και να αναβαθμίσουν το ΕΣΥ.

    Το ερώτημα είναι πως αντιδρούμε απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση;
    Ο
    φείλουμε τώρα να στείλουμε το μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας ότι όχι μόνο δεν είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας μαζί του αλλά ότι είμαστε στα πρόθυρα έκρηξης. Ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διαιώνιση της μίζερης καθημερινότητας του ΕΣΥ. Ότι δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία και απαξίωση. Ότι απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, λιγότερες εφημερίες, περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους γιατρούς, αξιοπρεπές μισθολόγιο, επιστημονική αναβάθμιση, συνεχή μετεκπαίδευση, εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
    Το μήνυμα αυτό μπορεί να αποσταλεί μόνο μέσα από ένα σοβαρό και συντονισμένο αγώνα. Ξεκινάμε τις κινητοποιήσεις μας με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας επ’ αόριστον σε όλα τα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της Κρήτης από την Τρίτη 11 Μαρτίου λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Έχουμε κάθε λόγο να προχωρήσουμε σ’ αυτό το μέσο πίεσης. Η υπομονή και η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Είμαστε απλήρωτοι για τις εφημερίες Δεκεμβρίου και δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν και πότε θα πληρωθούμε τις εφημερίες του Ιανουαρίου και των επόμενων μηνών.
    Η επίσχεση εργασίας είναι πράξη αυτοσεβασμού και συλλογικής αξιοπρέπειας όταν η Πολιτεία δεν τηρεί τις στοιχειώδεις της υποχρεώσεις. Είναι κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας, εκφράζει την απαίτηση ριζικών αλλαγών στο εργασιακό και μισθολογικό μας καθεστώς και στην συνολική πορεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

    ΡΕΘΥΜΝΟ 26/2/2008

    ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α.Π. 8 Πολύγυρος 28 Φεβρουαρίου 2008

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Η Γενική Συνέλευση που συνήλθε σήμερα συζήτησε τις εξελίξεις στο εφημεριακό και κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:
    1.- Η διαπραγμάτευση που διεξάγεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανά-μεσα στο Υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Για-τρών (ΟΕΝΓΕ) δεν προοιωνίζεται θετική έκβαση. Καμία λύση δε δείχνει διατεθειμένος να δώσει ο Υπουργός Υγείας στο εφημεριακό, το μισθολο-γικό, αλλά και δεκάδες χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τους νο-σοκομειακούς γιατρούς της χώρας.
    2.- Οι προτεινόμενοι από το Υπουργείο Υγείας όροι κλαδικής σύμβασης, εάν εφαρμοσθούν, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να εξαθλιώσουν εργα-σιακά και οικονομικά τους γιατρούς.
    3.- Οι δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου 2007 καθώς και των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2008 μένουν απλήρωτες. Τούτο αποτελεί μέ-ρος από τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου οι νοσο-κομειακοί γιατροί να συρθούν εκβιαστικά σε υπογραφή κλαδικής σύμ-βασης και να πάψει η κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει τη νο-μιμότητα.
    Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι:
    1.- Θεωρεί ως απαράδεκτη και απορρίπτει την τελευταία επιστολή του Υπουργείου Υγείας προς την ΟΕΝΓΕ. Η διαπραγμάτευση πρέπει να διε-ξαχθεί με αποκλειστική βάση τις προτάσεις που η ΟΕΝΓΕ διαμόρφωσε στις 21/11/2007.
    2.- Από την Τρίτη 11 Μαρτίου 2008 θα ξεκινήσει επίσχεση εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Χαλκιδικής διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών καθώς και την εφαρμογή των όρων α-σφαλούς εφημέρευσης που προβλέπει η νομοθεσία. Η απόφαση αυτή ε-λήφθη ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση.
    Ευελπιστώντας ότι το Υπουργείο Υγείας θα αντιληφθεί την ανα-γκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων μέσα από ειλικρινή διάλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαίρετο post. Πέρα από την ίδια την ειδησιογραφία που φαίνεται με πρώτη ματιά, διακρίνεται -όχι και τόσο δύσκολα- το μάτι ενός σχολαστικού κριτή της "δημοκρατικής" σαχλαμάρας και ασυναρτησίας μας περικλείει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eξαιρετική ενημέρωση.
    Αξιζει όλοι οι επιστήμονες να διαβάσουν το άρθρο για το περιοδικό της παπαρολογίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δείμο όταν ο Βορειοελλαδίτης επώνυμος συγγραφέας κάνει 2-3 μπασίματα στη μικρή περιοχή εδώ στο κλεινόν άστυ κάθε μπαλλιά του είναι ..φαρμάκι.
    Ενθεε, ενλογε και νομοτελειακέ μου Αθεόφοβε έπεσες διάνα στο ξεχώρισμά σου, έχω δεί μπλόγκ και σαιτ ζήτουλες φαρμακευτικών διαφημήσεων που ενδύονται ένα επιστημονικό μανδύα και ξεχνούν ότι σε τουτο το ρημάδι χώρο απευθύνονται στο πόπολο του 27% χρηστες άρα απαραίτητος ο κοινωνικός μανδύας, καλή η Κρήτη αυτή την εποχή;; Πήγαινε 1 Μάη μόλις ανοίξει,να μας μοιρίσεις άνοιξη στο φαράγγι Σαμαριάς αφου διαβάσεις τέλος Αυγούστου 2007 το σχετικό πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι καλά που συμβουλεύτηκε οιωνοσκόπο και όχι ομοιοπαθητικό "γιατρό"!....
    http://bit.ly/e8qP9U

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;