Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

H UNESCO καταγγέλει, οι Τουρκοι καταστρέφουν με πρόσχημα το τουρισμό.



Επέκταση ξενοδοχείου στα ερείπια του Μεγάλου Παλατιού!

Η τουρκική εταιρεία Sultanahmet Turizm απασχολεί 25 αρχαιολόγους και ώς το τέλος του χρόνου το «πάρκο» θα είναι έτοιμο για τους πελάτες του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons της Κωνσταντινούπολης (φωτ. Ass. Press)Τα ερείπια του Ιερού και Μεγάλου Παλατιού που οικοδομήθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο πριν από περίπου δύο χιλιετίες θα αποτελούν αξιοθέατο για τους πελάτες του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons της Κωνσταντινούπολης. Τι κι αν πολλοί καταγγέλλουν ότι η επέκταση του ξενοδοχείου πάνω στα σπαράγματα είναι κάτι το «αδιανόητο»; Οι αρχές φαίνεται ότι αλλιώς έχουν αποφασίσει.


Πριν από δέκα και πλέον χρόνια, η τουρκική εταιρεία Sultanahmet Turizm έκανε συμφωνία με την κυβέρνηση για την επέκταση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αλλά και τη δημιουργία ενός παρακείμενου αρχαιολογικού πάρκου που θα ανεδείκνυε τα ερείπια του Παλατιού.


Ξεκίνησαν πρώτα οι εργασίες στο πάρκο και πριν από δύο χρόνια η οικοδόμηση των συμπληρωματικών κτηρίων του ξενοδοχείου. Εκπρόσωπος της εταιρείας υποστήριξε ότι όταν την ανέλαβαν, η έκταση ήταν γεμάτη παλιοσίδερα. Επένδυσαν 14 εκατ. δολάρια και θα δώσουν ακόμα έξι ώς το τέλος του έτους, οπότε θα ανοίξει το πάρκο, ενώ απασχολούν 25 αρχαιολόγους και το έργο τελεί υπό την παρακολούθηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης. Είναι πολλοί όμως οι Τούρκοι ειδικοί και μεγάλο μέρος του Τύπου που θεωρούν το σχέδιο προσβολή στην κληρονομιά της σημερινής Τουρκίας.

Η «Μιλιέτ» μίλησε για «ιστορικό σφάλμα» ενώ ο αρχιτέκτονας Γκιουνχάν Ντανισμάν είπε ότι είναι «αδιανόητο» να προχωρεί ένα τέτοιο σχέδιο, να χτίζεται ένα ξενοδοχείο πάνω στα ερείπια της ιστορικής Κωνσταντινούπολης.Τον περασμένο Μάιο, ο διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Φραντσέσκο Μπανταρίν έστειλε επιστολή στο δήμαρχο της Πόλης στην οποία σημειώνει ότι «μια διαφορετική λύση θα μπορούσε και θα έπρεπε να βρεθεί ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ο σεβασμός στις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η οικονομική βιωσιμότητα του ξενοδοχείου».

Τον Μάρτιο, διοικητικό δικαστήριο διέταξε να σταματήσουν οι εργασίες, για να μην προκληθεί ζημιά στα αρχαιολογικά ευρήματα, όμως η δημαρχία της Πόλης και το υπουργείο Πολιτισμού προσέφυγαν σε δεύτερο βαθμό και οι εργασίες συνεχίζονται.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγή: Ασ. Πρες)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/07/2008

2 σχόλια:

  1. Εδω οικοδομήσανε ιστορία και υπόσταση απάνω στα αρχαία ερείπια ταδερφιαμαςοιτουρκοι, στο φόρ σίζονς θα κολώνανε;
    Ολα τα περιμένω καί από αυτους.
    Και απο την κυρα-Ουνέσκω.
    Μήπως τους σταμάτησε οταν έπνιξαν τρισχιλιετίες με το φράγμα που έκαναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέστα Δήμητρα, έχει γράψει ο αθεόφοβος προ μηνός ενα καταπληκτικό τεκμηριωμένο άρθρο επι αυτού που αναφέρεσαι.Χαιρετίσματα από ιντερνετ καφέ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;