Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Πληρώστε βόδια Ευρωπαίοι, επιβάλει το αμερικάνικο Κογκρέσο!


Οι «λομπίστες» των κερδοσκόπων του πετρελαίου νίκησαν
της ZEZA ZHKOY
Επιβεβαιώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι οι διάδρομοι του Kαπιτωλίου στην Oυάσιγκτον βρίθουν από το εξαιρετικό αυτό είδος των ανθρώπων που απακαλούνται lobbyists. Προχθές Παρασκευή πέτυχαν, μέσω των «πολιτικών κερδοσκόπων» που επηρεάζουν το αμερικανικό Κογκρέσο,
να προστατεύσουν τους κερδοσκόπους του πετρελαίου που δρουν ανενόχλητοι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης και ωθούν τις τιμές του αργού πετρελαίου στα ύψη.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γερουσία για το κρίσιμο νομοσχέδιο που καταρτίστηκε για να πατάξει τη χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας στο NYMEX, η απόρριψή του ήταν εκκωφαντική. Στο σύνολο των 100 μελών της Γερουσίας μόνον 50 Αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν «υπέρ» και 43 «κατά».




Ομως, για την έγκρισή του απαιτούνταν 60 ψήφοι.
Τώρα, λοιπόν,
οι επιτήδειοι λομπίστες και θρασείς κερδοσκόποι θα αναμετρηθούν και με τους Αμερικανούς βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου και θα κριθεί η περαιτέρω τύχη του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο αυτό -εκτός από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, τα Pension Funds και τα κερδοσκοπικά Hedge Funds
- ευελπιστεί να χαλιναγωγήσει και τους πάσης φύσεως ιδιώτες επενδυτές που διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, αγοράζοντας κυρίως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στις αγορές.
Στους επενδυτές αυτούς συγκαταλέγονται από συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι και κεφάλαια δωρητών σε οργανισμούς όπως είναι τα πανεπιστήμια κ.ά.
Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, προερχόμενα από επενδυτικές τράπεζες, στην επιδίωξή τους να προστατευθούν από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η δραστηριοποίησή τους σε περίπλοκα επενδυτικά σχήματα, αποκαλούμενα διεθνώς swaps.
Πάντως, και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα υπόσχονται στους Αμερικανούς
ότι θα τους λυτρώσουν από τους κερδοσκόπους της Wall Street. Και ζητούν ευθύνες από την πετρελαιοβιομηχανία και καλούν για φοροελαφρύνσεις. Το Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου που εμποδίζει την κυβέρνηση να ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας και συζητεί ένα ακόμη που δίνει δυνατότητα στις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές να παραπέμπουν τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για χειραγώγηση της αγοράς.

Ευτυχώς, που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα πετροδολάρια πούλησαν το πετρέλαιο, ρευστοποιώντας τα τεράστια κέρδη τους. Η ρευστοποίηση αυτή εκ μέρους των κερδοσκόπων παρείχε ανάσα στις αγορές ολόκληρου του κόσμου. Η τιμή του αργού πετρελαίου αφού υποχώρησε ραγδαία στα 122,50 δολάρια το βαρέλι προχθές Παρασκευή στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, έκλεισε στα 123,26 δολάρια. Ακριβώς πριν από δεκαπέντε ημέρες, την Παρασκευή 11 Ιουλίου το αργό πετρέλαιο είχε εκτιναχθεί στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 147,27 δολάρια το βαρέλι.
Άμεση ήταν η θετική επίδραση της βουτιάς του πετρελαίου και στο δολάριο! Το αμερικανικό νόμισμα, που είχε καταρρεύσει την Τρίτη στο ιστορικό ναδίρ των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, έχει ανακάμψει στα 1,5680.
Φυσικά, υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία που την επικαλείται συνεχώς
ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ: Οτι η εξασθένηση του δολαρίου αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανόδου των τιμών του πετρελαίου, καθώς ενθαρρύνει την αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων στο πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες.
Ομως, οι αυξημένες τιμές του αργού πετρελαίου στον σημερινό οικονομικό κύκλο δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στο ασθενές δολάριο ή στη δυναμική προσφοράς και ζήτησης.
Η κερδοσκοπία στα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου έχει εκτινάξει την τιμή, παρά την απουσία προβλημάτων στην προσφορά, αποδεικνύοντας την ισχύ της κερδοσκοπίας στο οικονομικό σκηνικό.
Φυσικά, οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι που «δείχνουν» τους κερδοσκόπους ως υπαίτιους για τη φρενιτιώδη πορεία των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και άλλων πρώτων υλών.
Η κυβέρνηση της Ινδίας είναι τόσο σίγουρη πως η κερδοσκοπία ακριβαίνει τις πρώτες ύλες, ώστε απαγόρευσε τη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (δηλαδή τα παράγωγα) για κάποιες από αυτές (όχι του πετρελαίου). Το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει διεθνή απαγόρευση του δανεισμού για την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου.
Άλλοι, τέλος, έχουν αποδεχθεί πως οι τιμές θα ανεβαίνουν επ’ αόριστον, εφόσον η προσφορά δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση, για πολλούς λόγους.
Όσοι θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους επισημαίνουν την ανάδειξη του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών ως δημοφιλών επενδυτικών προϊόντων.

Ο αριθμός των συναλλαγών στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου της Νέας Υόρκης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2004, όπως άλλωστε και η τιμή του προϊόντος την ίδια περίοδο. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές πρώτες ύλες που δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση σε κανένα χρηματιστήριο, επομένως οι κερδοσκόποι πολύ πιο δύσκολα μπορούν να επενδύσουν σε αυτές. Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι η τιμή του καδμίου, σπάνιου μετάλλου, έχει αυξηθεί με ρυθμούς διπλάσιους από εκείνους του πετρελαίου από το 2001. Στο ρύζι, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Οι κερδοσκόποι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών στις πρώτες ύλες. Ωστόσο, αυτό γίνεται βάσει των προσδοκιών για τις μελλοντικές τάσεις της προσφοράς και της ζήτησης. Αν με κάποιο τρόπο κατόρθωναν να ωθήσουν τις τιμές σε αδικαιολόγητα ύψη, τότε η ζήτηση θα συρρικνωνόταν, αφήνοντας σωρεία βαρελιών χωρίς παραλήπτη.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως οι κερδοσκόποι δεν αγοράζουν ούτε πωλούν πραγματικό πετρέλαιο. Αντιθέτως, αγοράζουν μελλοντικά συμβόλαια και δικαιώματα προαίρεσης, που τα διευθετούν με πληρωμή σε ρευστό, σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ετσι, δεν επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου, όπως τα στοιχήματα για την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Τέτοια ήταν η ανακούφισή της Wall Street και της Ευρώπης από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, που αγνόησαν τους πληθωριστικούς κινδύνους!!! Τώρα, η άγρια κερδοσκοπία του πετρελαίου που ανησυχεί από την πεσμένη ζήτηση λόγω της δεινής κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας λένε
πως... κλείνει τις θέσεις της. Ευτυχώς...
Φυσικά δεν παρέλειψε να κάνει παρέμβαση για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι Αμερικανοί να επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο και το Κογκρέσο να μην κάνει τίποτα». Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε την άρση των περιορισμών για πετρελαϊκές γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα από το Κογκρέσο να ευθυγραμμιστεί ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων.
«Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο του Κογκρέσου, εμείς (η εκτελεστική εξουσία) αίρουμε τη αναστολή για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις», ανέφερε επί λέξει στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος. Η άρση της αναστολής των πετρελαϊκών γεωτρήσεων εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου αφορά όλη την αμερικανική υφαλοκρηπίδα. Ομως, από μόνη της αυτή η ενέργεια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι αρκετή προκειμένου να επιτραπούν οι γεωτρήσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να παρέμβει στην ίδια κατεύθυνση και το Κογκρέσο, αίροντας από την πλευρά του σειρά ισχυόντων νομοθετικών περιορισμών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27-07-2008

4 σχόλια:

  1. βρήκα αυτό το άρθρο πολύ ενδιαφέρον. όλο και πιο πολύ, χάρη στο μπλόγκιν, αναγνωρίζω πόσα έχω χάσει γιατί δεν έχω μάθει μέχρι τώρα.
    ανατριχιάζω με τον πραγματικό εμπαιγμό που συμβαίνει στην κοινωνία με βάση, βασιλιά, διάδοχο και μονάρχη, το χρήμα.
    λαμπαδάριε, πού πας και βρίσκεις και τις απίστευτα πετυχημένες εικόνες σχέδια φωτο κλπ!
    α, και δε μου λές!
    ποιος απ'τους δυο μας θα παρουσιάσει βιβλίο για να ειδωθούμε; μου λές;
    την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα καλά οικονομικά άρθρα είναι γλαφυρά,κατανοητά και λενε την αλήθεια. Οχι στατιστικές που είναι οπτικές γωνιές με πρισματικό βλεμμα συμφέροντος.Ετσι παρακολουθώ ανελλειπως Τσουπαρόπουλο, Ζήκου, Κιμπουρόπουλο, και Σεραφ. Κωνσταντινίδη σε διαφορετικές εφημερίδες έκαστος. Δυσβάστακτο αλλά αν θες να κάνεις επιλογές!
    Ελενη μου δεν σου λέω μυστικά μου που είναι εκει μπροστά στα ωραία σου μάτια...Υπάρχει και η πιθανότης να σπάσουμε κανά ...ξερό,για να ανταμώνουμε φτού τόπα.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ώπα! το πράγμα σηκώνει τηλέφωνο μα είναι τώρα αργά.
    θα τα πούμε αύριο, εύχομαι όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια για το πετρέλαιο Ελευθεροτυπία 16/3/2008]
    «Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 120$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

    Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά.

    Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που α) είναι φθηνότερο κατά 5-6$, β) έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

    Πώς γίνεται αυτό;
    Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θείας μου της Κοντύλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο.

    Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

    Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.»

    Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;