Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Η ώρα της πολιτικής ευθύνης



«Δεν φταίω 'γώ κύριε»
Θυμάμαι από το δημοτικό σχολείο ήδη τη δασκάλα να ρωτάει αυστηρά, δείχνοντας τη σαΐτα στο πάτωμα, «ποιος το 'κανε αυτό;» και την απόλυτη σιγή να επικρατεί μέσα στην τάξη.



Σε ακόμα πιο κρίσιμες στιγμές, όταν ο δράστης μιας γενικότερης ανακατωσούρας συλλαμβανόταν σχεδόν επ' αυτοφώρω και απειλείτο όλη η τάξη με τιμωρία, αν δεν αποδεχόταν την ευθύνη, θυμάμαι τις γλοιώδεις ή βλακώδεις δικαιολογίες, που εκστόμιζε, προκειμένου να γλιτώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας για την τύχη των υπολοίπων.



Την ίδια γλοιώδη και δειλή στάση έχω δει να παρελαύνει σε όλη μου τη ζωή σ' αυτή τη χώρα όταν έφτανε η στιγμή να αναλάβει κανείς με θάρρος τις ευθύνες που του αναλογούν. Είτε ήταν στο σχολείο, είτε στον στρατό, είτε στους αγώνες, είτε στη δουλειά, είτε καλά καλά στο ίδιο του το σπίτι. Οι εξαιρέσεις ήταν και είναι ελάχιστες, ίσα ίσα για να φωτίζουν τους ήρωες. Που είτε φωνάζουν «εγώ το 'κανα» για να επωμιστούν την ευθύνη, είτε φωνάζουν «εγώ το 'κανα» για να γλιτώσουν άλλους από το βάρος της ευθύνης.



Το βάρος της προσωπικής ευθύνης, εδώ και δεκαετίες, μετά τον πόλεμο, όχι μόνο δεν διδάσκεται μέσα στις ίδιες τις οικογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά έχει γίνει και παράδειγμα προς αποφυγή, με πρώτο δάσκαλο το ανεύθυνο ελληνικό δημόσιο, τους κομματικούς σχηματισμούς στη Βουλή και τις κυβερνήσεις. Σήμερα για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την πολιτική του ηγεσία και την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση να απεκδύονται των ευθυνών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.



Η περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και η υποκριτική, κουτοπόνηρη, γεμάτη ανευθυνότητα διαμάχη των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης Ν.Δ. και της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς προσβολή της κοινής λογικής. Είναι, χειρότερα, μάθημα άρνησης της προσωπικής ευθύνης, που, ακόμα χειρότερα, μπολιάζει και δηλητηριάζει τον ήδη δηλητηριασμένο ιστό της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν φταίω εγώ». Αυτό είναι το πρότυπο, που χτίζεται για τον μέσο πολίτη.


Αυτό το πρότυπο της ανευθυνότητας δεν μένει στο πολιτικό επίπεδο. Αναπαράγεται στις προσωπικές και επαγγελματικές και ιδεολογικές σχέσεις.



Φτιάχνει πατεράδες και μανάδες, που δεν φταίνε, εργαζόμενους και εργοδότες που δεν φταίνε, λειτουργούς και υπηρετούμενους, που δεν φταίνε, εγκληματίες και θύματα, που δεν φταίνε, καθοδηγητές και καθοδηγούμενους, που δεν φταίνε. Φτιάχνει μια κοινωνία ανεύθυνων, στην οποία για οτιδήποτε φταίει κάποιος άλλος. Φτιάχνει μια κοινωνία, που έτσι είναι ανίκανη να φταίξει, δηλαδή να δημιουργήσει, να ανατρέψει, να επαναστατήσει, να οδηγήσει.



Να αλλάξει. Γιατί σ' αυτές τις συμπεριφορές υπάρχει πάντα η πιθανότητα του λάθους και της αποτυχίας. Χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να χτιστεί η επόμενη ανατροπή, επανάσταση, αλλαγή. Αλλά, γι' αυτές τις αποτυχίες και τα λάθη κάποιος πρέπει πρώτα να πάρει την ευθύνη. Για να πάει η κοινωνία παραπέρα.



Η ελληνική πολιτική, πνευματική, οικονομική ηγεσία βρίσκεται στο ίδιο στάδιο, που βρίσκεται κι ένας φοβισμένος πεντάχρονος. Και αυτή την αγωγή αναπαράγουν στους κατοίκους της χώρας, από τους οποίους, μ' αυτή την αγωγή, προέρχονται.



Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να δει ο πεντάχρονος τον εαυτό του στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει όχι μόνο ότι είναι ενήλικος σε ανώριμη κατάσταση, αλλά ότι τον συμφέρει περισσότερο να είναι ενήλικος παρά πεντάχρονος. Γιατί ως πεντάχρονος πάντα θα 'χει έναν πατέρα, μια μάνα κι έναν δάσκαλο να του λένε τι να κάνει. Υπόδουλος στις επιθυμίες τους.


Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2008



Σχετικά:



3. Σωκράτης ερωτηθείς ποιά πόλις άριστα οικείται, είπεν,"η μετα νόμου ζώσα και τοις αδικούσιν επεξιούσα".



Στις φωτογραφίες τις καθημερινότητας παρατηρήστε τις ανύπαρκτες στεφάνες από τις μπασκέτες του προαυλίου του 94ου και 98 ου Δημοτικών Σχολείων στο Νέο Κόσμο.

Δήμαρχε Νικήτα, αθλητικοί σχεδιασμοί, νεανικοί προγραμματισμοί ,δαπάνες συντήρησης δύο χρόνια κλείσαμε και έχετε κουφαμάρα για δαπάνη 2000 ευρώ. Την απαξία μου!

15 σχόλια:

  1. «Ο ανθρωπάκος δεν θέλει την ευθήνη που το έχει τύχει να πέσει στα χέρια του,θέλει να εξακολουθεί να είναι ανθρωπάκος η να γίνει ένας μεγάλος ανθρωπάκος.Θέλει να γίνει πλούσιος,να γίνει αρχηγός κόμματος,να γίνει πρόεδρος σωματείου,γενικός γραμματέας,επιστήμονας τρανός και άλλα πολλά.Ομώς δεν θέλει να πάρει ευθήνες για τα έργα του και τις πράξεις του».
    Νομίζω ότι τα λέει όλα αν και πριν τόσο καιρό.
    Ελέυθερη μετάφραση από Wilhelm Reich ..έχω κολλήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα(τον βρίσκω άκρως επίκαιρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kΕ Καραμανλή, μόλις άκουσα την ομιλία σας στη Βουλή,μας χρωστάτε δεν σας ΧΡΩΣΤΑΜΕ.
    Στα οικονομικά ή θα πάνε 40 άτομα φυλακη για κατάχρηση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,οι 4 είναι υπουργοί σας,ή οφείλετε επιταγές 1.000.000 ευρώ εμου του ιδίου, σε 5.507.897 Ελληνες φορολογούμενους Πολίτες. (ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΟΙΚ.ΈΤΟΥς 2005) Ηδη κάνατε την αρχή μοιράζοντας 28.000 τετοιες στους "συναγωνιστές σας " τραπεζίτες. Μην μας αδικείται...τίποτα λιγώτερο και ΕΜΕΙΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανίκανος, -η, -ο, αυτός που δεν έχει την ικανότητα ή τη δύναμη να πράξει κάτι. Φάνηκε ανίκανος να συμμαζέψει τη χώρα.
    ανικανότητα, η, το να είναι κανείς ανίκανος: Τέτοια ανικανότητα να επιβληθεί πρώτη φορά συνάντησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H... ανάληψη της ευθύνης πρωτίστως απαιτεί κάκαλα - με το συμπάθειο - και δευτερευόντως, παιδεία. Και δυστυχώς, οι δυσώδεις εκκρίσεις των δελτίων ειδήσεων και της εν γένει επικαιρότητας αποδεικνύουν ότι και τα δυο έχουν πάει περίπατο. Αφήστε που μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ. Καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν υποψιαστώ οτι χάθηκε το σχόλιο που άφησα θα αυτοκτονήσω και θα αναλάβεις την ευθυνη, οκ? :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Διόνυσε,

    πληζ, διόρθωσε το ερωτηματολόγιο στη δημοσκόπηση της ευρω-ψήφου: υπάρχει ένα επιπλέον κόμμα (οι Οικολόγοι Πράσινοι) που ...κινδυνεύει να βγάλει ευρωβουλευτή - και είναι κρίμα να χώνεται στο "άλλο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάμαι στο στρατό είχαμε χρεωθεί μια αγγαρεία εγώ και ένας άλλος. Ένας από τους δύο έπρεπε να την κάνει, αλλά δεν...

    "Ποιός φταίει και ποιός θα φάει την καμπάνα από τους δυο σας?"
    -"Εγώ!", είπαμε και οι δύο.

    Ο διοικητής όμως ήθελε να τιμωρήσει ΕΝΑΝ!
    Μας φώναζε να αναλάβει μόνο ό ένας την ευθύνη και ο άλλος να το αποδεχτεί:)

    -Κανείς μας δεν συμφωνούσε και μας έπρηξε μια ολόκληρη ημέρα ποιό όνομα να "δώσει".
    Στο τέλος το έπαιξε κορώνα- γράμματα, μόνος του και τιμώρησε τον ένα :))
    Αλλά μας παραδέχτηκε και μετά μας πήγαινε με τα χίλια:)

    Δεν μου λες αυτοί έχουν πάει στρατό, έχουν δουλέψει;
    Δεν μιλάω για όλους.
    Αλλά τι να περιμένω από τον Καραμανλή;

    Μια ζωή στη λούφα και αέρας κοπανιστός!

    Τι ευθύνη ζητάμε από έναν που δεν ξέρει την έννοια της λέξης?
    Ευθύνη έχουμε, εμείς σαν "πολιτικό υποκείμενο" που βγάζουμε ρεμπεσκέδες να μας κυβερνήσουν.
    Άσε μην πιάσουμε και την άλλη μεριά την από 'δώ μεριά.
    Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Διόνυσε
    Η ανευθυνότητα και η δειλία των πολιτικάντηδών μας φάνηκε επίσης καθαρά στην περίπτωση των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Για να σώσει το τομάρι του, εε.. το μέλλον του στην πολιτική ο καθένας άλλαζε τοποθετήσεις εν μια νυκτί, «κάρφωνε» πρώην «συντρόφους» του και γενικότερα η κατάσταση είχε ξεπεράσει τα όρια του κωμικοτραγικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Καιρός δίνει στο άρθρο του τις ζοφερές επιπτώσεις στη κοινωνία της προβολής της ασυδοσίας και της ανευθυνότηταςτων πολιτικών μας ταγών. Η οργανωμένη σου λογική Μιχάλη(αν κατάλαβα καλά παλιός στρατιωτικός) το λέει ανίκανο ή ανάξιο έστω των δύσκολων,δυστυχώς αποδεικνύεται μέρος του προβλήματος ο ιθύνων νους της κακοδιαχείρισης. Δεν μπορεί στην Ελλάδα τηλέφωνο να σημαίνει μόνο Siemens, πετρέλαιο μόνο Λάτσης και Βαρδινογιάννης, ενέργεια μόνο ο σεσηπός Λιγνίτης της ΔΕΗ και δρόμοι σκουπίδια,λιμάνια, ο Μπόμπολας με το Βωβό στα θυμιάματα. Λέω ότι η συμπεριφορά του "ηγέτη" απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα είναι αρχή άνδρα δείκνυσι.
    Ελεγε κιάλλα ο Σωκράτης η πόλις διοικείται παράνομα όταν οι άρχοντες τοποθετούνται από φατρίες.Ηξερε από λόμπυ ο μεγάλος αγαπητή Κοπτοραφτού που ψάχνεις μη ανιχνεύσημες οντότητες. Και για τον έτερο Καπαδόκη όπως σπευδει να τονίσει ο ανορθόδοξος και συμφωμώ.(παρεπιπτόντως δεν μπορούσα να αφήσω σχόλιο στα δικά σας αγαπητέ,δεν άνοιγαν για μένα;;;)
    Ο Καιρός ως νέος Ισοκράτης διαπιστώνει στα της κοινωνίας:
    "Το ήθος των αρχόντων είναι όμοιο με το ήθος των αρχομένων" Ισως τον φτιάξαν έτσι μαραμένα σύκα,oi φοβίες τα χρέη. Ο ρόλος της παιδείας και της έλλειψης πολιτισμού και προβληματισμού στα ΜΜΕ, όπως λέει η Κοπτοραπτου,τόχει ζήσει στο πετσί της. Εχει όμως το καθαρό κουτελο των πατεράδων μας και το χέρι τεντωτό εκεί να δείχνει σαν τον Κολοκοτρώνει πάνω στο άλογο στη σταδίου.
    Ελευθερούλα μπόλικες ευθύνες κάθε μέρα μη μου φορτώσεις άλλες.Εχω τουλάχιστον τη χαρά να λύνω 20-40 ανθρώπινα προβλήματα ημερησίως.
    Πάνο εκ των υστέρων το διαπίστωσα και γώ το πρόβλημα, τώρα δεν διορθώνεται αλλά αν δεν υπάρξει ο τίτλος του θέματος προβλέπω σύντομα εκλογές πριν τις Ευρωεκλογές και θα ξαναμπεί από Γενάρη σωστότερα για Γενικές εκλογές το ερώτημα. Με ικανοποιεί πάντως που έχω πλουραλισμό αναγνωστών. Για τους οικολόγους θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες, εγώ υπερ του ατελέσφορου του ξεχωριστού εγχειρήματος. Ουαι στο κόμμα που θέματα πείνας, λειψυδρίας, δασών, ρύπανσης, σκουπιδιών,ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και μεταλλαγμένων δεν τάχει πρώτα στην αντζέντα του.
    Πρέπει ειδικά για τον Καραμανλή και τα πάνω κάτω του, να με προκαλέσετε για να σας φτάσω και σε αλήθειες αποκαλυπτικές του χτές και του σήμερα για να μπορέσετε να βγάλετε και σεις συμπεράσματα.
    Ηδη πλατίασα σε αυτό το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. *Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας.
    Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν,1870-1924,Σοβιετικός ηγέτης
    *Η δράση δεν πηγάζει από τη σκέψη, αλλά από την ετοιμότητα για ανάληψη ευθύνης.
    Dietrich Bonhoeffer,1906–1945,Γερμανός θεολόγος
    *Το πιο δύσκολο στη ζωή, είναι να μάθεις ποιες γέφυρες να περάσεις και ποιες να κάψεις.
    Laurence J Peter,1919-1990,Καναδός συγγραφέα
    *Το μόνο μειονέκτημα ενός τίμιου ανθρώπου είναι η ευπιστία.
    Philip Sidney,1554-1586,Άγγλος Ποιητής και Αυλικός
    Καληνύχτα φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σπίθα εις επιβεβαίωση αυτών που λές ο Α:ντισθένης που προβληματίζεται πότε τα κράτη καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους σπουδαίους από τους ασήμαντους. Οταν μάλιστα ο Αντισθένης είχε ρωτηθεί πως να συμπεριφέρεται κανένας στις δημόσιες υποθέσεις μη φανταστείς ότι είπε, όλοι ίδιοι είναι ή αδιαφορώ ή κάνω τον ήρωα ή τον ατομικισμό του μικροσυμφέροντος. Είπε απλά πραγματιστικά:" Οπως κάνεις στη φωτιά.Ούτε να πλησιάζεις πολύ κοντα για να μην καείς, ούτε μακριά για να μην παγώσεις"
    Μια και ακούω στις ειδήσεις στις 11μμ για τα πρώτα επισόδεια των Εξαρχείων να θυμίσω ότι οι αυθόρμητες εξεγέρσεις αγανάκτησης συντηρητικοποιούν την ευρύτερη κοινωνία, η αστυνομία ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται ανεκτικά, ναι ανεκτικά παρόλο το θλιβερο γεγονός της δολοφονίας του 16χρονου τις ψευτοοδομαχίες των "αναρχικών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Πρέπει οι πολίτες να μάχονται για τους νόμους, όπως για τα τείχη της πόλης τους."

    (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είδα τα γεγονότα «Διόνυσε» σήμερα το πρωί. Τρόμαξα και συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις σου. Επικοινώνησα με πολλούς φίλους και σε όλους (μα σε όλους) υπάρχει η αίσθηση που υπήρχε, όταν ανάλαβε ο Ιωαννίδης τα ηνία της χούντας. «Αυτοί είναι ικανοί για όλα προκειμένου να ξεφύγουν απ΄ το Βατοπαίδιο». Φοβάμαι να υιοθετήσω μια τέτοια άποψη, όχι ότι δεν τους έχω ικανούς, φοβάμαι γιατί τη βρίσκω πιθανή. Πρέπει όμως να δούμε και μια άλλη πιθανή αιτία, τις προσλήψεις αστυνομικών με…συνέντευξη. Πάνω που πήγε να στρώσει το σύστημα με προσλήψεις εθελοντών του στρατού και συνοροφυλάκων (ουσιαστικά συμβασιούχων) από τις πανελλήνιες εξετάσεις, ήρθε η συνέντευξη για να γυρίσουμε στο ’60 έως και το ΄96, που διοριζόταν περήφανα δείχνοντας τη κομματική ταυτότητα ο κάθε κάφρος. Σαν παλιός αξιολογητής ποιοτικού ελέγχου έχω πλήρη εικόνα της ποιοτικής διαφοράς αυτών που ήρθαν το 2000 κι αυτών του 2006 και σήμερα. Καλημέρα όσο γίνεται φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καθυστερημένα, πλέον, μετά από ειπωμένες απόψεις, δεν έχει νόημα να εκφράσω πάλι κάτι νέο. Αν και το τεράστιο σχόλιο που άφησα τελικά εξαφανίσθηκε (ισως να είχε τους λόγους του), δεν αυτοκτόνησα για να σε βοηθήσω :Ρ

    Θα πω μόνο, πάλι, ΔΕΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ.

    Χτες βράδυ, ένας φίλος είπε σε έναν άλλον, δεν ξέρεις ιστορία. Η ιστορία είναι γραμμένη από τους νικητές. Και οι άνθρωποι ψηφίζουν βάσει αυτής.

    Τι κρίμα νέοι άνθρωποι, ΑΚΟΜΑ, να αναμασούν πράγματα που ακούνε από τους παππούδες τους. Τραγικό, αλλά αληθινό.

    ΔΕΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ.

    Γιατί ότι και να γίνει, πάλι θα τρέχουμε να βολευτούμε σε μια "θεσούλα", όποιας μορφής, αρκεί να μας χαμογελά στον καθρέφτη το πεντάχρονο και να μας κλείνει το μάτι συνομωτικά.

    Κι όσοι αγωνιζόμαστε για κάτι άλλο, ο καθένας με τον τρόπο του, ας ελπίζουμε ότι το κώνειο δεν θα είναι η τελική λύση. (Είχα δεν είχα πάλι στην αυτοκτονία το γύρισα, πως τα κατάφερα!)

    Τουλάχιστον, για τον εαυτό μου, εύχομαι κάποτε να μην με φτύσω, για όσα "εγώ φταίω" έχω πει. Για να μην σου πω, ότι την ζηλεύω κιόλας την απέναντι πλευρά του ανθρωπάκου. Μακάρι να του μοιάσω λοιπόν, μπορεί να λυτρωθώ.

    Η σκέψη είναι κακός σύμβουλος, όταν δεν μπορείς να πείσεις περισσότερους από όσους χρειάζεται, οτι τους χρωστάνε και τους τα χαρίζουν.

    Και είναι άθλιο να βολευόμαστε με λίγα. Μα οι αγώνες μας σταματούν μέχρι το κούνημα του κεφαλιού σε ατάκες του Λαζόπουλου. Τι κρίμα!

    Ομορφη Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;