Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ποιός σκότωσε τον Ιπποκράτη;

«Ποιός σκότωσε τον Ιπποκράτη;
Κρίση στο Ιπποκρατικό Λειτούργημα
στη σημερινή εποχή»

Φώτης Παυλάτος
Ομότιμος Καθηγητής Παν. Αθηνών.

Από το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, συσσωρεύονται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, στοιχεία τα οποία υποδηλούν ότι το πατροπαράδοτο Ιπποκρατικό Λειτούργημα διέρχεται, σε διεθνή κλίμακα, μια βαθιά κρίση, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία όσον αφορά στην ηθική ταυτότητα του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και καταστροφική για το σύνολο της Κοινωνίας η οποία είναι και ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας.
Για μισό και πλέον αιώνα ως ιατρός είχα το προνόμιο να είμαι μάρτυρας της «μεταμόρφωσης» της ιατρικής επιστήμης, ως κλινικός ιατρός, δάσκαλος και ερευνητής. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στην πρόοδο και εξέλιξη ιδιαίτερα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της Τεχνο-και Βιο- Ιατρικής είναι πραγματικά εντυπωσιακές και σε μερικές περιπτώσεις εγγίζουν τα όρια του «θαύματος». Συγχρόνως όμως έζησα και τις μεταβολές σε διεθνή κλίμακα της προσωπικότητας των λειτουργών υγείας από τον «Ιππότη» ιατρό στον καλούμενο «προμηθευτή» υγείας (health provider) που ευτυχώς για την ελληνική ιατρική οικογένεια στη συντριπτική πλειοψηφία της η «επιδημία» έχει παραμείνει «εκτός των τειχών».
Οι «ένοχοι» και «ηθικοί αυτουργοί» της αλλαγής της ιατρικής προσωπικότητας που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο «Σύνδρομο της Ιπποκρατικής Ανεπάρκειας» και θα συζητηθούν στην ομιλία είναι κατά κύριο λόγο:

Μεταξύ αυτών σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ραγδαίες και μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν τη βιομηχανική επανάσταση, οι αλματώδεις εξελίξεις στην πρόοδο της ιατρικής και κυρίως η έκρηξη, το «Μπιγκ Μπανγκ» (Big Bang) στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, που ανέβασε στα ύψη το κόστος των υπηρεσιών υγείας και είχε ως αποτέλεσμα την «εισβολή» επιστημόνων, μη ιατρών, στο χώρο της υγείας όπου παραδοσιακά δέσποζε ο ιατρός, η επίδραση του διαδικτύου (Internet) στη διαπροσωπική σχέση ιατρού – αρρώστου, ο ρόλος των φαρμακευτικών βιομηχανιών στο χώρο της υγείας και άλλοι. Στο χρόνο όμως που έχω στη διάθεσή μου θα επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου στους, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικούς «ενόχους» και αυτοί είναι:
(1) Η εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης. Η συνακόλουθη αλλαγή της εικόνας της ταυτότητας του γιατρού στον επαγγελματικό και τον κοινωνικό χώρο.
(2) Η διατάραξη της διαπροσωπικής σχέσης γιατρού – αρρώστου και η απώλεια της ιατρικής αξιοπιστίας.
(3) Το Διαδίκτυο (Internet) και η επίδρασή του στη διαπροσωπική σχέση γιατρού – αρρώστου.
(4) Η «εμπορευματοποίηση» των ερευνητικών ιατρικών κέντρων και γενικά της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Επιχειρηματικές δραστηριότητες με «εμπόρευμα» τη γνώση και την έρευνα – Πανεπιστήμιο επιχείρηση;
(5) Ο ρόλος των Φαρμακευτικών Βιομηχανιών στο χώρο της Υγείας.



Στην κρίση του Ιπποκρατικού λειτουργήματος προστίθεται, από τα τελευταία κυρίως χρόνια του περασμένου αιώνα, μια νέα απειλή για το γόητρο του επιστημονικού status των βιοϊατρικών επιστημών. Η απειλή αυτή είναι η παρατήρηση ότι στα τελευταία 30 χρόνια ανακοινώθηκαν στην επιστημονική κοινότητα ή/και δημοσιεύτηκαν βιοϊατρικές ερευνητικές εργασίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ηθικά ανεπίτρεπτες λόγω αναφοράς σε αυτές κατασκευασμένων, πλαστών, παραποιημένων, ή ακόμη και ανύπαρκτων δεδομένων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομολογία (στις ΗΠΑ η ομολογία επισύρει μείωση της ποινής του κατηγορούμενου) του επιφανούς ιατρού Dr Andrew Fridman, χειρουργού Γυναικολόγου σε μεγάλα Ιατρικά Κέντρα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard: «Δημιούργησα δεδομένα και οι ασθενείς ήταν επίσης πλασματικοί» (“I created data, I also made up patients that were factitious”). Περιοδικώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου θα προβάλλω σε αντιπαράθεση και χωρίς σχόλια μερικούς «Γίγαντες της Βιοϊατρικής Έρευνας» που τίμησαν το Ιπποκρατικό Λειτούργημα στον υπέρτατο βαθμό.

Η Δολιότητα στην Έρευνα«Όλες οι Επιστήμες, όλες οι χώρες»

Η παρείσφρηση της δολιότητας στο πεδίο της έρευνας, από τις μέχρι σήμερα δημοσιεύσεις και αναφορές, είναι γενικευμένη και παγκοσμιοποιημένη, το οποίο σημαίνει ότι αφορά σ’ όλους τους κλάδους της Επιστήμης και σ’ όλες τις χώρες1,10. Έτσι, κατά τις τελευταίες τρεις 10ετίες, εκτός από τις ΗΠΑ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα προβλήθηκαν έντονα, περιπτώσεις απάτης στη βιοϊατρική έρευνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο (U.K.)1,11, στις Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία)16, Γαλλία, Γερμανία1,11 και πρόσφατα και στην Ασία1,17 με προεξάρχουσα την περίπτωση του Νοτιοκορεάτη ερευνητή Hwang Woo Suk, που εντυπωσιακά προβλήθηκε τόσο και στο δημοσιογραφικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Θα περιοριστώ σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Γερμανία: Μέχρι εδώ και 10 χρόνια, η γενική εντύπωση που επικρατούσε στην επιστημονική κοινότητα ήταν ότι η δολιότητα και γενικά οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές στο χώρο της έρευνας ήταν χαρακτηριστικό σημάδι της παρακμής στο Νέο Κόσμο. Όμως, το 1997 η Γερμανική Επιστημονική Κοινότητα κυριολεκτικά συνταράχτηκε από τις πολύ σοβαρές υποψίες ότι σε 47 εργασίες δυο πολύ φιλόδοξων ερευνητών στο πεδίο του καρκίνου, του Friedhelm Herrmann και της Marion Brach, παρεισέφρησαν παραποιημένα δεδομένα 38. Όπως ήταν επόμενο, το θέμα ξεσήκωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των υψηλού γοήτρου Ερευνητικών Κέντρων, των Κοσμητόρων, Πρυτάνεων των Ανωτάτων Πνευματικών Ιδρυμάτων, αλλά και των δημοσιογράφων, ακόμη και των εισαγγελέων. Η Marion Brach ομολόγησε στους δημοσιογράφους ότι η αιτία του κακού «ήταν ένα ανακάτωμα sex, βίας, μηχανορραφίας, χαρακτηριστικά στοιχεία της σχέσης της με τον Friedhelm Herrmann». Η Marion Brach έχασε τη θέση της στο Lόbeck και ο Friedhelm Herrmann τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη θέση του στο Ulm και στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του προτού ληφθούν οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα εναντίον του39
Το σκάνδαλο Friedhelm Herrmann και Marion Brach, η «πτώση της γερμανικής επιστήμης», όπως εκλήθη (“der Untergang der Deutschen Wissenschaft”), αποτέλεσε, κατά την Stefanie Stegemann- Boehe, καμπή για τη Γερμανία στην ιστορία της δολιότητας στην έρευνα, αν και, όπως γράφει η ίδια, η ιστορία απάτης στην έρευνα έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στη δεκαετία του 1920, αν όχι πολύ ενωρίτερα στο 19ο αιώνα39 όταν ο Γερμανός Ζωολόγος Ernst Haeckel δημοσίευσε την περιβόητη γραφική παράσταση που απεικόνιζε έμβρυα διαφόρων σπονδυλωτών ζώων, τα οποία σε κάποιο στάδιο της εξέλιξής τους έμοιαζαν παρόμοια, αλλά όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για ένα και μόνο έμβρυο παραποιημένο ανάλογα με την περίπτωση και το τι ήθελε να δείξει ο Haeckel 39.
Το γεγονός είναι ότι σχεδόν σ’ όλες τιςδεκαετίες του 20ου αιώνα η δολιότητα στην έρευνα συνέχισε περιοδικά να παρεισφρέει σ’ όλες τις επιστήμες και μάλιστα, όχι σπάνια, με πρωταγωνιστές επιστήμονες διεθνούς κύρους. Ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση του βρετανικής καταγωγής βιοχημικού Robert Gullis, η οποία προκάλεσε διεθνή σάλο. Ο Robert Gullis, ο οποίος το 1974 και το 1975 εργαζόταν ως ερευνητής-υφηγητής (Research Fellow) στο διεθνώς γνωστό Ινστιτούτο Max-Plank, πλαστογράφησε δεδομένα σε ερευνητική εργασία για τους νευροδιαβιβαστές (neurotransmitters). Σημασία έχει το γεγονός ότι η ομάδα του δημοσίευσε αρκετά άρθρα τα οποία βασίζονταν στα «κατασκευασμένα» δεδομένα του, με ό,τι αυτό από επιστημονική άποψη συνεπάγεται40.
Η κλεψιτυπία (αντιγραφή, plagiarism) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη γερμανική επιστημονική βιβλιογραφία. Συνήθως πρόκειται για αντιγραφή κειμένων από συγγράμματα, ανασκοπήσεις, εργασίες, χωρίς την άδεια των συγγραφέων και χωρίς την επιβαλλόμενη βιβλιογραφική μνεία39. Μια περίπτωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κατέληξε στο δικαστήριο στη δεκαετία του 1970. Μια υποψήφια διδάκτωρ Βιολογίας μήνυσε τον επιβλέποντα προϊστάμενό της γιατί, εν αγνοία της, περιέλαβε σε επιστημονική πραγματεία τα μη εισέτι δημοσιευθέντα αποτελέσματα της διατριβής της 39,41.
Υπήρξαν και αρκετές άλλες περιπτώσεις δολιότητας στο χώρο της έρευνας στα γερμανικά κρατίδια που αφορούσαν τόσο στις βιοϊατρικές επιστήμες, όσο και σε επιστήμες διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου. Η αναφορά τους εκφεύγει των στόχων της παρούσας ανασκόπησης, θα αναφερθώ όμως σε δυο περιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην κατηγορία που ο Lesley H. Rees χαρακτηρίζει ως «παραδολιότητα» (parafraud) 24. To 1993, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Essen, Horst Gentsch, παραιτήθηκε από το αξίωμά του γιατί, στον εναρκτήριο πρυτανικό λόγο του, είχε περιλάβει αποσπάσματα (χωρίς την οφειλόμενη αναφορά προέλευσης των κειμένων) από επιστημονικό δοκίμιο άλλου συγγραφέα το οποίο είχε δημοσιευτεί προ 2ετίας39. Το ζεύγος των ερευνητών Marion Brach και Friedhelm Herrmann, που ανέφερα στα προηγούμενα, όπως ομολόγησε η Brach έκαναν κατάχρηση της θέσης τους, συνιστώντας απόρριψη αίτησης χρηματοδότησης (επιχορήγησης, grant) η οποία υποβλήθηκε στην αγγλική γλώσσα, σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα το ζεύγος υπέβαλε, λίγο-πολύ, την ίδια αίτηση (μεταφρασμένη στα γερμανικά),για λογαριασμό τους και στον ίδιο οργανισμό χρηματοδότησης38,39.
Ασία: Πολύ πρόσφατα η δολιότητα στην έρευνα παρεισέφρησε και στις χώρες της Ασίας, με κορυφαία περίπτωση τις αμφισβητούμενες εργασίες του Νοτιοκορεάτη ερευνητή Hwang Woo Suk στο πεδίο της παραγωγής των αρχεγόνων κυττάρων1,17.
Αλλά και η Ιαπωνία και η Κίνα επικρίθηκαν για σοβαρές περιπτώσεις δολιότητας στην έρευνα και στις δυο χώρες1. Η περίπτωση του νοτιοκορεάτη Hwang Woo Suk είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Ο Hwang Woo Suk κάποτε επευφημήθηκε ως ένας «Πρωτοπόρος Ερευνητής», ο οποίος τίμησε τη χώρα του η οποία με τη σειρά της τον τίμησε ως “Scientific American’s Research Leader of the year 2005”. Όμως, τώρα η σταδιοδρομία του εκτοπίσθηκε στα περιθώρια όπου εντάχθηκε στη μικρή, ευτυχώς, αλλά, όπως χαρακτηρίσθηκε, «αχρεία» ομάδα επιστημόνων οι οποίοι είχαν περιπέσει στο σοβαρό αδίκημα της δολιότητας στην ερευνητική τους δραστηριότητα17.
Ο χρόνος δε μου επιτρέπει να μπω σε λεπτομέρειες. Ο Hwang Woo Suk το Μάιο του 2005 έγινε διεθνώς γνωστός με τη δημοσίευση στο περιοδικό Science της εργασίας του σχετικά με την παραγωγή αρχεγόνων κυττάρων (stem cells) από το DNA ασθενών, επιστημονικό επίτευγμα που θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα προς την κατά παραγγελία γενετικά ταιριαστών (κλωνοποιημένων) οργάνων για αντικατάσταση προσβεβλημένων ιστών. Κι ακόμα, για τη «δημιουργία» του Snuppy (δημοσιεύτηκε τον ίδιο χρόνο στοπεριοδικό Nature), ένα αφγανικής ράτσας κυνηγόσκυλο, το πρώτο κλωνοποιημένοσκυλί17. Η συνέχεια είναι διεθνώς γνωστή – τα ηθικά ολισθήματα δολιότητας του Hwang Woo Suk δεν άργησαν ν’ αποκαλυφθούν. Στις 29 Δεκεμβρίου 2005 ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ ανακοίνωσε ότι ο Hwang Woo Suk δεν ήταν σε θέση να δώσει δεδομένα προς υποστήριξη των ευρημάτων του των δημοσιευθέντων το Μάιο του 2005. Την ίδια μέρα το περιοδικό Science ανακοίνωσε ότι με βάση νέες αναφορές «κινείται προς ανάκληση της εργασίας». Επίσης, η περίπτωση της δημιουργίας του Snuppy εξετάζεται ενδελεχώς από το περιοδικό Nature και τελευταίο, αλλά κάθε άλλο παρά ελάχιστο, έγινε αποκήρυξη της Τιμής “Scientific American’s Research Leader of the year 2005” που του είχε απονεμηθεί17.

Η παρείσφρηση της δολιότητας στο πεδίο της έρευνας, από τις μέχρι σήμερα δημοσιεύσεις και αναφορές είναι γενικευμένη και παγκοσμιοποιημένη, το οποίο σημαίνει ότι αφορά σ’ όλους τους κλάδους της Επιστήμης και σ’ όλες τις χώρες.
Αδιαμφισβήτητα, το καθοριστικό στοιχείο που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ιατρική στο ξεκίνημά της είναι ο Ιπποκρατικός Όρκος και η εμπνευσμένη από τις ηθικές αρχές του Διακήρυξη της Γενεύης το 1948 από την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση.
Στη σημερινή «οχλαγωγία» της «Τεχνο-Ιατρικής», η επίδραση της υψηλής τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή (κατά τον J. Rostan «μας έκαμε θεούς προτού αξιωθούμε να γίνουμε άνθρωποι»). Ένας άλλος παράγοντας που άλλαξε το σκηνικό στο σύστημα παροχής των υπηρεσιών υγείας είναι η ειδίκευση και η υπερ-ειδίκευση στους παραδοσιακούς κλάδους της ιατρικής. Η αλλαγή της ταυτότητας του γιατρού και του χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος, οδήγησε στη διατάραξη της διαπροσωπικής σχέσης γιατρού - αρρώστου και στην απώλεια της ιατρικής αξιοπιστίας.
Στους σημαντικούς ενοχοποιητικούς παράγοντες του «Συνδρόμου της Ιπποκρατικής Ανεπάρκειας» περιλαμβάνεται και η «Εμπορευματοποίηση» των Ερευνητικών Ιατρικών Κέντρων και γενικά της Ακαδημαϊκής Ιατρικής (επιχειρηματικές δραστηριότητες με «εμπόρευμα» τη γνώση και την έρευνα). Είναι ευνόητες οι κοινωνικές επιπτώσεις της «Εμπορευματοποίησης» και η επίδρασή της στη διαπροσωπική σχέση γιατρού - αρρώστου.
Τέλος, σημαντικός «ενοχοποιητικός» παράγοντας είναι και ο ρόλος των Φαρμακευτικών Βιομηχανιών στο χώρο της Υγείας, με τις χρηματοδοτήσεις από ενδιαφερόμενες εταιρείες προς ερευνητικά κέντρα για «αγορά» της επιστημονικής γνώσης.
Η «θεραπεία» του «Συνδρόμου Ιπποκρατικής Ανεπάρκειας» είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική. Επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση όλων των παραγόντων του αιτιολογικού υποστρώματος της κρίσεως και πάνω απ’ όλα η καλλιέργεια του ανθρωπιστικού στοιχείου, με έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες και στην ιατρική ηθική. Η διδασκαλία της Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Ηθικής, των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών στις Ιατρικές Σχολές αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της Ιατρικής Εκπαίδευσης, όπως το επιβάλλουν οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της «Εμπορευματοποίησης» τόσο της Ακαδημαϊκής Ιατρικής, αλλά και γενικότερα του ιατρικού επαγγέλματος - λειτουργήματος, ενεργώντας με σύνεση, τα πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν πολλά στον τομέα αυτό σχετικά με τη διάθεση της γνώσης στη βιομηχανία, χωρίς να βλάψουν και να υποβαθμίσουν τις θεμελιώδεις αξίες και ακαδημαϊκά ιδεώδη τους.
Τέλος, οι μέχρι σήμερα αποδεδειγμένες περιπτώσεις δολιότητας, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, υποδηλούν τον ενδημικό χαρακτήρα του νοσηρού αυτού φαινομένου κι αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής του, ενδέχεται, με την κλιμάκωση της ανταγωνιστικότητας και της εμπορευματοποίησης, που συμβαδίζουν στο πεδίο της έρευνας, ο αριθμός των περιπτώσεων δολιότητας να αυξηθεί σημαντικά με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην βιοϊατρική βιβλιογραφία και στην καθημερινή ιατρική πράξη.
Η Ιπποκρατική ρήση «Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας» και το τρίπτυχο «Εκπαίδευση - Άσκηση - Καθιέρωση Βασικών Ηθικών Κανόνων» αποτελούν τα βασικά μέσα αντιμετώπισης της δολιότητας στη βιοϊατρική έρευνα και γενικά του «Συνδρόμου της Ιπποκρατικής Ανεπάρκειας».
Το Παγκόσμιο Ιατρικό Σώμα δεν θα επιτρέψει να κηλιδωθεί ο «Ιππότης με τα Λευκά» («The White Knight») και θα συνεχίσει τη δημιουργική και ανθρωπιστική πορεία του σύμφωνα με τις επιταγές του Ιπποκρατικού Πνεύματος, για το καλό της Επιστήμης και της Κοινωνίας.

Ελληνική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Ομιλία στη Τελετή Έναρξης
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2008
Αίγλη Ζαππείου


14 σχόλια:

  1. Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

    ΟΜΝΥΜΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΙΗΤΡΟΝ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑΝ ΚΑΙ ΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΣΑΣ ΙΣΤΟΡΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ, ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΗΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ ΟΡΚΟΝ ΤΟΝΔΕ.

    ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ, ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ.

    ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚΙΑ ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ.

    ΔΙΑΙΤΗΜΑΣΙ ΤΕ ΧΡΗΖΟΜΑΙ ΕΠ'ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΝ ΕΜΗΝ, ΕΠΙ ΔΗΛΗΣΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΗ ΕΙΡΞΕΙΝ.

    ΟΥ ΔΩΣΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΦΑΡΜΑΚΟΝ ΟΥΔΕΝΙ ΑΙΤΗΘΕΙΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΝ, ΟΥΔΕ ΥΦΗΓΗΣΟΜΑΙ ΞΥΜΒΟΥΛΙΗΝ ΤΟΙΗΝ ΔΕ ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΟΥΔΕ ΓΥΝΑΙΚΙ ΠΕΣΣΟΝ ΦΘΟΡΙΟΝ ΔΩΣΩ.

    ΑΓΝΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΟΣΙΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΒΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΝ ΤΗΝ ΕΜΗΝ.

    ΟΥ ΤΕΜΕΩ ΔΕ ΟΥΔΕ ΜΗΝ ΛΙΘΙΩΝΤΑΣ, ΕΚΧΩΡΗΣΩ ΔΕ ΕΡΓΑΤΗΣΙΝ ΑΔΡΑΣΙΝ ΠΡΗΞΙΟΣ ΤΗΣΔΕ.

    ΕΣ ΟΙΚΙΑΣ ΔΕ ΟΚΟΣΑΣ ΑΝ ΕΣΙΩ, ΕΣΕΛΕΥΣΟΜΑΙ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΗ ΚΑΜΝΟΝΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΕΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΗΣ ΕΚΟΥΣΙΗΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΗΣ ΤΗΣ ΤΕ ΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΩΝ.

    Α Δ'ΑΝ ΕΝ ΘΕΡΑΠΕΙΗ Η ΙΔΩ Η ΑΚΟΥΣΩ, Η ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΡΑΠΕΙΗΣ ΚΑΤΑ ΒΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Α ΜΗ ΧΡΗΠΟΤΕ ΕΓΚΑΛΕΣΘΑΙ ΕΞΩ, ΣΙΓΗΣΟΜΑΙ, ΑΡΡΗΤΑ ΗΓΕΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ.

    ΟΡΚΟΝ ΕΝ ΟΥΝ ΜΟΙ ΤΟΝΔΕ ΕΠΙΤΕΛΕΑ ΠΟΙΕΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΗ ΞΥΓΧΕΟΝΤΙ ΕΙΗ ΕΠΑΥΡΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ, ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΣ ΤΟΝ ΑΙΕΙ ΧΡΟΝΟΝ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΕΟΝΤΙ, ΤΑΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΤΕΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον το άρθρο …ντοτόρε.;)
    Και μια απορία: τι θα έλεγε άραγε ο Ιπποκράτης για τα καμώματα του νεοφασίστα Μπερλουσκόνι που υποχρεώνει τους γιατρούς να καταδίδουν μετανάστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αποκαληπτικό!!!

    Παρότι πάντα το υποπτευόμουνα. Πως μπορεί σε μια κοινωνία με έλλειμα αξιών, να μένουν εκτός οι ερευνητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και αυτά στις ΗΠΑ,Αγγλία,Γερμανία.
    Να μην πούμε τι γίνεται παραπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ αρχάς στο αδελφο μπλόγκ του συμβασιούχου όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε θα βρήτε τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών του ΠΙΣ που δείχνουν ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στο συσχετισμό δυνάμεων στο χώρο των γιατρών Πανελλαδικά. Τα προβλήματα που συζητάμε επιβάλλουν προοδευτικότερες λύσεις από το συντηρητικό τοπίο που επικρατεί και αναγκάζει τους γιατρούς σε αγρανάπαυση ιδεών και θεσμών.
    @ Ναγκο
    Μαζί σου ενάντια σε κάθε ανθρώπινο και επιστημονικό εξανδραποδισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός του Μπερλουσκόνι φαντάζομαι θα βρεί αντιπάλους και στη μεσαία τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ANGE-TA
    Το μέτρο που έβαζα για τους σπουδαγμένους ήταν πάντα πολύ υψηλών απαιτήσεων:
    "Ο ιατρός είναι πάντα ένας ισόθεος φιλόσοφος, διότι δεν είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο.Και διότι τα πάντα στην ιατρική έχουν σχέση με την σοφία" Ιπποκράτης.
    1. Η έρευνα στη χώρα μηδαμινή και εοκοσυντηντηρούμενη
    2. Οι μελέτες δεν απαντούν στο ουσιαστικό γιατί έγιναν.
    3.Οι εταιρείες με τα ακριβά φάρμακα διαγκωνίζονται συνήθως σε ταξιδιωτικό συνεδριακό τουρισμό.
    4. Η δια βιου μετυεκπαιδευση των γιατρών ποτέ δεν έγινε υπόθεση της πολιτείας.
    5. Η ειδικευμένη εκπαιδευση στα ελληνικά νοσοκομεία ,η τόσο χρονοβορα και περιζήτητη γίνεται πολλές φορές αντικείμενο εργασιοθεραπείας χωρις πρόγραμμα σπουσών και τέλεσης συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, ακόμα και κομματικής διαθεσιμότητας από βουλευτικά γραφεία.
    6. Τα αγροτικά ιατρεία και η ιατρική υπαίθρου έχουν καθυστερήσεις, ανοργανωσιά, μικροπολιτική και ελλείψεις σε νησιά, τουριστικά μέρη επείγουσα ιατρική υπαίθρου και εργατικά και οδικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας και μεγάλους επαρχιακούς δρόμους.Είμαστε ανίκανοι ως Υπουργείο τόσο χρόνια να συντάξουμε χάρτη αναγκών Υγείας και προληπτικά προγράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @αθεόφοβε
    Να πούμε παλληκάρι μου γιατί δεν κάναμε τα παιδιά μας γιατρούς σε αυτή την καταισχύνη της τελευταίας 25ετίας
    1.Πλαστά και ανεπαρκή πτυχία ιατρικής κυκλοφορούν αβέρτα κουβέρτα.
    2. Αγύρτες και λαοπλάνοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και λειτουργώντας με συνθήκες μαρκετιγκ μεγαλουργούν
    3. Οι ιδιωτικές ασφάλειες στο όνομα ελευθερης επιλογής γιατρού κατευθύνουν σε γιατρούς και νοσηλευτήρια.
    4. Τα κόστη στην ιδιωτικό τομέα είναι κατά το δοκούν και στο δημόσιο τομέα στην παραοικονομία ( φακελλάκι)
    5. Η ατομική λύση και η πολυδιάσπαση συμφερόντων σε όποιο κλάδο επικράτησαν ήσαν εις βάρος του πολύ κόσμου.
    6. Η ταμειακή πρωτόγονη πρωτοβάθμια ασφάλιση και περίθαλψη τζάμπα λεφτά και τίγκα ταλαιπώρια.
    7. Τα ΜΜΕ αφού διασφάλισαν δικό τους ταμείο για τα αίσχη του πρόσφατου Ασφαλιστικού και την υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας ανά τομείς έχει παίσει σιγή ασυρμάτου ενώ υπάρχουν θέματα που θα μπορούσαν να μιλάμε 1 χρόνο, από το τι παίρνεται για γυαλιά μέχρι τι δικαιούστε σε οδοντιατρική περίθαλψη πιά.
    8. Οι λίγοι πατριώτες Ασκληπιάδες έχουν πια το ρόλο του γλαφυρού αποτυχημένου οικονομικά οικογενειάρχη ,που πρέπει να συγκρούονται και με συναδέλφους για να προασπίσουν την επιστημονική τους αξιοπρέπεια.
    9. Δεν ακούς στους δικούς μας ακαδημαικούς κύκλους προβληματισμούς σαν και αυτούς που βάζει το κείμενο ομιλίας του Φώτη Παυλάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο γιατρός «Διόνυσε» είναι μέρος σημαντικό του προβλήματος που αναλύεις και περιγράφεις. Φαίνεται κι από τα αποτελέσματα των εκλογών ότι με τα συνδικαλιστικά ασχολείται ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των γιατρών και αυτό λειτουργεί αστικά και συντηρητικά. Εάν είναι ανεβασμένα τα ποσοστά της μειοψηφίας δεν είναι λόγος για αισιόδοξες σκέψεις. Οι γιατροί αποτελούν κοινωνική παθογένεια, το «φακελάκι» από την πλειοψηφία κεκτημένο δικαίωμα και ο γιατρός «μάγος» εκμεταλλευόμενος την κοινωνική βλακεία και αμάθεια στυγνός εκβιαστής. Τώρα βγήκατε πάλι στα κεραμίδια γιατί σας δούλεψε η κυβέρνηση και ελπίζεται να τα «πάρετε» χρησιμοποιώντας τη διάλυση του ΕΣΥ για την οποία είστε συνυπεύθυνοι. Όσο θυμάμαι την καθολική αποδοχή των «μέτρων» Κακλαμάνη και έπειτα το χειροκρότημα στον Αβραμόπουλο που οδήγησαν στο να μην υπάρχει γάζα στα Νοσοκομεία αμφιβάλλω και για τις προθέσεις των θυμωμένων.
    Συνταξιούχος που μαζί με τη γυναίκα του έχουν σύνολο αποδοχών 650€ έπρεπε να κάνει μια επέμβαση στο πόδι του για να ζήσει. Ο γιατρός του ΙΚΑ τον έστειλε στον Άγιο Λουκά Θεσ/νίκης και η γιατράρα του ζήτησε 3000€ (εκτός των εξόδων κλινικής) για να τον χειρουργήσει. Μου το είπε κλαίγοντας και του πρότεινα επειδή είναι γνωστό νούμερο να πάω να τον κάνω μαύρο στο ξύλο. Ο γεράκος αγανακτισμένος μου είπε αν θέλω να βοηθήσω να του δώσω λεφτά για τον μαλάκα. Τελικά κανόνισα μέσω του προέδρου των εργαζομένων του Α. Δημήτριου να χειρουργηθεί εκεί χωρίς φακελάκι. Εάν δεν μπορείτε σαν κλάδος εργαζομένων να ελέγξετε τις μαϊμούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εάν δεν μπορείτε σαν κλάδος εργαζομένων να ελέγξετε τις μαϊμούδες πιθηκίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σχοινοτενής ανάρτηση της 1-12-2009 Για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας χρειάζεται κοινωνικό μέτωπο γίνεται πάλι και πάλι επίκαιρη και αναφορά στις παλινωδίες του 37μηνου υπουργού χαμένης υγείας που τόσοι....αγαπάτε.
    Οι γιατροί ψήφισαν τώρα δια εκλεγμένων αντιπροσώπων σε συνέδριο ΠΙΣ (συνδικαλιστική ελιτ) γιαυτό βλέπεις Μιχάλη λίγους ψηφίσαντες. Το 2002 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51% το 2008 έχει πέσει σε 42%. Σε αυτό συμφωνώ.
    Οτι οι γιατροί είναι μέρος της κρίσης ασυζητητεί. Διαίρει και βασίλευε τα μεγάλα συμφέροντα. Είπα 4 παιδιά έχω τα επίσημα, κανένα δεν θα στείλω εκέιθενε γιατί την αγαπώ την ριμάδα την δουλιά μου.Και την έμαθα καλά.
    Για την ποιότητα των ψήφων;;;
    Ουκ εά με καθεύδει το του Μιλτιάδου τρόπαιο. Ως κεντροδεξιός σχηματισμός το 2002 πήρα 116 ψήφους και ως κεντροαριστερός το 2008 86 προσωπικές ψήφους......
    Οι ΩΡΛ νάναι καλά για την βαρηκοϊα και το γλύψιμο σε όσους τόχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν ο Ιπποκράτης έκανε τον όρκο του, ήξερα ότι έπρεπε να είναι τόσο γνεικός όσο να καλύπτει όλες τις μελλοντικές ανακαλύψεις στον τομέα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχει πεθάνει ο Ιπποκράτης και ο όρκος του εδώ και καιρό.Το ζήτημα είναι ότι έχουν αποθρασυνθεί όλοι καιέχουν επιδωθεί σε μια άνευ προηγουμένου μάσα(αυτό το άνευ παίζεται...γιατί και παλία ο Αχιλέας Καραμανλής αν δεν κάνω λαθος είχε κάνει την κουτσουκέλα του με τα λεφτά του ΙΚΑ,αλλά ποιός θέλει να τα θυμάται τώρα αυτά..)
    Κανονικά όλοι οι Γιατροί του ΕΣΥ θα έπρεπε να μεταναστευσουν σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τους γελοίους μισθούς που παίρνουν!
    Αλλά και οι ασθενείς δεν πάνε πίσω στην Ελλάδα,έχουν καταντήσει τους αγροτικούς φαρμακάκιδες(συνταγογραφούν αποκλειστικά φάρμακα)και έχουν σε μεγάλη υπόληψη το μέσον στα νοσοκομεία(γιατρούς,νοσοκόμες διοικητικούς υπαλήλους,καθαρίστριες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΕΥΧΟΣ Γ, ΄ΦΕΚ 60, 4-2-09
    Με την υπ’ αριθμ. Υ10α/ 171448/2009 απόφαση του
    Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εκ−
    δόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1397/1983 άρθρο
    36 παρ. 3 και η υπ’ αριθμ. 13444/30.1.2008 (ΦΕΚ 199 τ. Β΄)
    ξουσιοδ γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις των παρακάτω
    ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ.:
    1. ΒΓΟΝΤΖΑ − ΧΩΛΗ ΝΙΚΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Αν. Δ/ντρι−
    ας στην Μ.Μ.Α. στο Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
    2. ΓΚΡΕΣΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, Αν. Δ/ντή
    Ορθοπεδικής στο Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
    3. ΚΑΣΛΑΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Επιμ. Β΄ Γε−
    ικής Ιατρικής στο Κ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ).
    4. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΛΑΖΑΡΟΥ του ΧΡΗΣΤΟΥ, Επιμ. Β΄
    Οφθαλμολογίας στο Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.
    5. ΚΟΥΛΕΝΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, Επιμ. Β΄
    Παθολογίας στο Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ.
    6. ΚΑΝΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, Αν. Δ/ντή
    Οδοντιατρικής στο Γ.Ν.Α «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ − ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ»
    Ε.Ε.Σ.
    7. ΚΟΥΡΜΠΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗΣ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ − ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ,
    Επιμ. Β΄ Παθολογίας στο Π.Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
    8. ΚΑΤΣΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Επιμ. Β΄ Νεφρο−
    λογίας στο Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
    9. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Δ/ντή Ιατρικής Βιοπα−
    θολογίας στο Κ.Υ. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ (Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ).
    Με την υπ’ αριθμ. Υ10α/170033/2009 απόφαση του
    Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που
    εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1397/1983
    άρθρο 36 παρ. 3 και η υπ’ αριθμ. 13444/30.1.2008 (ΦΕΚ
    199 τ. Β΄) γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις των παρακάτω
    ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ.:
    1. ΜΑΡΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, Επιμ. Β΄ Πα−
    θολογίας στο Γ.Ν.Α. « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».
    2. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Επιμ. Β΄
    Γαστρεντερολογίας στο Π.Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ.
    3. ΝΤΟΥΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Δ/ντή Ορ−
    θοπεδικής στο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».
    4. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΦΙΛΑΡΕΤΗΣ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Επιμ. Β΄
    Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ (Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ).
    5. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ, Επιμ. Β΄ Γο−
    τρεντερολογίας στο Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ.
    6. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Επιμ.
    Α΄ Ουρολογίας στο Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ.
    7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, του Επιμ. Β΄ Ρευματολο−
    γίας στο Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ.
    8. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Επιμ. Α΄ Παι−
    διατρικής στο Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓ. ΣΟΦΙΑ».
    9. ΠΕΡΔΙΚΟΥΡΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Επιμ. Α’ Καρδιολογίας στο
    Γ.Ν. − Κ.Υ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ.
    10. ΣΙΟΡΕΝΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Επιμ. Β΄
    Ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Κ.Υ. ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ (Γ.Ν ΝΑΥ−
    ΠΛΙΟΥ).
    Με εντολή Υπουργού
    Η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης
    Δ. ΤΣΑΓΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ!

    Το πρόβλημα με τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι χθεσινό, ούτε προέκυψε ξαφνικά. Από το 2003 η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, ορίζοντας ως μέγιστο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς και τις 56 για τους ειδικευόμενους. Η ελληνική πολιτεία πιστή στην πάγια τακτική της να αγνοεί τους ίδιους της τους νόμους όποτε την βολεύει, όλα αυτά τα χρόνια υποχρέωνε τους γιατρούς, ανεξάρτητα από τη θέληση και τη συναίνεσή τους, να εργάζονται κατά μέσο όρο 70-80 και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 100 ώρες εβδομαδιαίως. Απολύτως παράνομα! Η λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι μία και μοναδική. Θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να είχαν γίνει προσλήψεις σημαντικού αριθμού γιατρών, ώστε και οι εφημερίες να γίνονται σύμφωνα με το νόμο, αλλά το σημαντικότερο, για να εξασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη. Επί έξι (και όχι μόνο) χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έκαναν επιπλέον προσλήψεις, αλλά ούτε να αναπληρώσουν τους γιατρούς που έφυγαν από το ΕΣΥ λόγω σύνταξης ή παραίτησης δεν φρόντισαν!
    Έφτασε, μοιραία, η στιγμή που το πρόβλημα δε θα μπορούσε να κρύβεται άλλο κάτω από το χαλί. Το Ελεγκτικό συμβούλιο του κράτους, υποχρεωμένο να σεβαστεί τη νομοθεσία, αποφάσισε ότι οι εφημερίες των γιατρών από τη στιγμή που γίνονται με τρόπο παράνομο δε θα πληρώνονται! Έτσι φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο, οι γιατροί να υποχρεώνονται να εφημερεύουν, χωρίς να ξέρουν αν οι εφημερίες που κάνουν θα πληρωθούν! Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και αφού δοκιμάστηκαν κάθε είδους νομικές ακροβασίες και εκβιασμοί έναντι των γιατρών, αφού εξάντλησε κάθε χρονικό περιθώριο το υπουργείο αναγκάστηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους γιατρούς του ΕΣΥ.
    Οι γιατροί του ΕΣΥ κατανοώντας ότι οι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΕΣΥ προσλήψεις δε θα μπορούσαν να γίνουν σ΄ ένα βράδυ, δεχτήκαμε να συνεχίσουμε να εφημερεύουμε υπερβαίνοντας το 48-56ωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν 4500 προσλήψεις γιατρών στα επόμενα δύο χρόνια. Θα μπορούσαμε (και ίσως θα έπρεπε) να επιμείνουμε στην άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες θα έμεναν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς για τις περισσότερες μέρες κάθε μήνα! Ίσως με αυτό τον τρόπο το υπουργείο να έδειχνε τη στοιχειώδη υπευθυνότητα! Δεν το κάναμε όμως, γιατί είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Θελήσαμε με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας να εξασφαλίσουμε ότι στα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι απαιτούμενοι για την εφημερία γιατροί (που θα πληρώνονται για τις εφημερίες που κάνουν) αλλά και ότι το μεσαιωνικό καθεστώς εφημέρευσης θα έχει ημερομηνία λήξης! Ότι θα γίνουν οι προσλήψεις που θα δώσουν το ¨φιλί της ζωής¨ στο ΕΣΥ που καταρρέει. Με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που έγινε στα την 1η Δεκέμβρη είχαμε την αυταπάτη ότι πετύχαμε μια μικρή νίκη για λογαριασμό όλης της κοινωνίας.
    Γελαστήκαμε με το χειρότερο τρόπο! Δεν υπολογίσαμε ότι o κ. Αβραμόπουλος δεν σέβεται ούτε την υπογραφή του. Δεν υπολογίσαμε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την κλαδική σύμβαση μόνο για να κερδίσει χρόνο, καθιστώντας την κουρελόχαρτο μέσα σε δύο μήνες. Οι 2500 προσλήψεις γιατρών για το 2010 χάθηκαν στο δρόμο ανάμεσα στο υπουργείο, όπου ο επίδοξος αυριανός πρωθυπουργός έβαλε την υπογραφή του, και στη Βουλή. Οι 2000 προσλήψεις για το 2009 δε θα γίνουν ποτέ, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια!
    Η κύρωση της κλαδικής σύμβασης από τη βουλή, όπως ακριβώς αυτή είχε υπογραφεί, είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει νόμιμη υπέρβαση του ωραρίου των γιατρών του ΕΣΥ. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε να την ακυρώ-σει, αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη για το ενδεχόμενο κλείσιμο των νοσοκομείων. Η επιστράτευση και ο εξαναγκασμός των γιατρών, παρά τη θέλησή τους, σε υπερεργασία είναι πράξη ακραίου αυταρχισμού και πέρα από κάθε είδους νομιμότητα. Προφανώς ελπίζουν να κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση! Το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των γιατρών, αλλά και όλης της κοινωνίας θα έχει πολύ άσχημη κατάληξη. Η ανευθυνότητα της κυ-βέρνησης και η επιλογή της να καταστρέψει και τα τελευταία απομεινάρια του δημόσιου συστήματος υγείας θα έχει τρομα-κτικό κοινωνικό κόστος!

    Δημήτρης Μακρέας
    Επ Β ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;