Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Περι αξιολογήσεων, Αυτοεξέταση


ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Στα πλαίσια των αξιολογήσεων των διευθυντών του ΕΣΥ έδωσα εξετάσεις Αξιολογήθηκα. Από έναν συνάδελφο με τον οποίον οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ φιλικές. Δεν τον έγλειψα. Δεν ζήτησα και δεν του έκανα χαρούλες. Δεν εκμεταλλεύτηκα καταστάσεις για να γίνω αρεστή. Συνάδελφο με τον οποίον συναντήθηκα συχνά στις εξετάσεις. Κονταροχτυπηθήκαμε για την κάθε αναβάθμιση μας .Η διαφορά ηλικίας μικρή(1 χρόνος και δύο μήνες), χρόνου στην κλινική επίσης μικρή(8 μήνες) αλλά το πιο σημαντικό χωρίς διατριβή έφτασε διευθύνων ενώ εμένα με διατριβή και εργασίες με φάγανε τα συνδικαλιστικά. Δεν άρεσα στους υπεύθυνους επειδή βάζω τις φωνές .Για το χάλι του ΕΣΥ. Για τις αδικίες που γίνονται εις βάρος των ειδικευομένων. Για τις απαράδεκτες συνθήκες προσφοράς υπηρεσιών Υγείας και πρόνοιας στην χώρα μας. Για τα φακελάκια των γιατρών. Για την κατάντια της ιατρικής επιστήμης.
Η ζωή έχει πολλές παράξενες στροφές και φτάσαμε ,στην ίδια κλινική να αξιολογηθούμε για το πολυδιευθυντικό σύστημα του ΕΣΥ. Μέχρι τώρα μας αξιολογούσαν άλλοι συνάδελφοι τώρα θα με αξιολογήσει αυτός .Πως είναι δυνατόν να σε αξιολογήσει ένας συνυποψήφιος για την ίδια θέση; Και όμως είναι! Σεβάστηκα τους θεσμούς και ΄΄έπαιξα΄΄ με τους κανόνες του παιχνιδιού. Κατέθεσα βιογραφικό, πεπραγμένα της επιστημονικής και εκπαιδευτικής μου δραστηριότητας και αφέθηκα στην αντικειμενικότητα που έπρεπε να κυριαρχήσει στην αξιολόγηση. Έκανα λάθος. Η βαθμολόγηση για την περίοδο 2004-2008, μου προκάλεσε αμηχανία. Η επιστημονική συγκρότηση(8) και κατάρτιση(7), το επιστημονικό έργο(7) ,ερευνητικό έργο(7), κλινικό έργο(7), η οργανωτική εμπειρία(5) σε συνδυασμό με την διοικητική ικανότητα(5), την συνεργασία (3)και την συμπεριφορά προς τους ασθενείς(3) έκρυβαν τέτοια συναισθηματική φόρτιση και έντονη αρνητική συμμετοχή. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της κλινικής βαθμολογήθηκε 10 επειδή είμαι η μόνη ,στην κλινική μου, που όταν εφημερεύω είμαι εντός και δεν αλλάζω πλευρό σπίτι μου ή κάπου αλλού. Η συμμετοχή στις γενικές δραστηριότητες της κλινικής αξιολογήθηκε με 7 και το πιο σημαντικό στο ήθος γιατρού ΕΣΥ πήρα 5. Σύνολο 67 ίδια και απαράλλακτα μόρια σε 5 χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι πράγματι ισχύουν όλα αυτά αναρωτιέμαι :πώς και δεν με έχουνε διώξει από την δουλειά μου; Πως δεν μου έχει κάνει αναφορά ο διευθύνων ή κάποιος ασθενής; Πώς πήρα τον τίτλο της Αναπληρώτριας Διευθύντριας; Πώς και συνέχισα να εργάζομαι 25 χρόνια στο ΚΑΤ; Έχω δώσει πολλές εξετάσεις στην ζωή μου αλλά είναι η πρώτη φορά που παίρνω τόσο χαμηλή βαθμολογία.
Ως ήθος του ατόμου νοείται η υπεύθυνη συμπεριφορά του, με πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες το άτομο επέλεξε, αφού στάθμισε τα υπέρ και τα εναντία μέσα στις συγκεκριμένες περιστάσεις όπου βρέθηκε, με προσδοκία κάποιο κέρδος για τον εαυτό του ή για άλλους. Εκτρέφεται από τη συν-είδησή του ανθρώπου (η οποία συγκεντρώνει τις ειδήσεις που την αφορούν και τις επεξεργάζεται και αποφασίζει).
Η ελευθερία συνείδησης είναι προϋπόθεση για την ευθύνη που έχει το άτομο για τις επιλογές, τους λόγους, τις πράξεις του.( Θεόφιλου Βορέα, Εισαγωγή εις την Φιλοσοφίαν (κεφ. Ηθική).

Ιστορικά:
Η πρώτη χρήση ,του όρου αυτού, με νόημα μάλλον συναφές προς αυτό που δώσαμε παραπάνω, εντοπίζεται σε ένα απόσπασμα του Ηράκλειτου (αριθμ. 119): «Ήθος ανθρώπω δαίμων». Επίσης ο Αριστοτέλης ,στα Πολιτικά, ( § 1332 a) λέει : «γίγνονται οι άνθρωποι αγαθοί και σπουδαίοι δια τριών: φύσις, έθος, λόγος>>. Το ήθος (ως επιλογή προσωπική) εγκλείει προσωπική ευθύνη, είναι επιλογή τρόπων καθημερινής δράσης, που εκδηλώνεται από το Εγώ προς το μη Εγώ. Από το ένα μέλος της κοινωνίας προς τα άλλα. Συνεπάγεται και ευθύνης για το αποτέλεσμα που επηρεάζει άλλους. Προκαλεί επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία, έπαινο ή μομφή από την πλευρά τους. Το ήθος προϋποθέτει ελευθερία σκέψης, βούλησης, δράσης. Ήθος κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτικό (του πολίτη και του πολιτευόμενου), επαγγελματικό (του εμπόρου, του βιοτέχνη, του φαρμακοποιού, του γεωπόνου, του γιατρού, του δικηγόρου, του κάθε ενεργού μέλους της κοινωνίας), ήθος θρησκευτικό, ιδεολογικό, ιερατικό, δημοσιογραφικό κλπ. Τα κριτήρια αποδοκιμασίας / αποδοκιμασίας του ήθους είναι η ειλικρίνεια στις σχέσεις, η συνέπεια στις συμφωνίες, η νομιμότητα στις συναλλαγές, η ακρίβεια στην επιτέλεση του έργου που υπόσχεται κάθε επάγγελμα ή λειτούργημα.
Ως γιατρός έδωσα τον όρκο του Ιπποκράτη ότι θα τιμώ εκείνον που μου έμαθε την τέχνη αυτή, θα δίνω ιατρικές που θα είναι μόνο για το καλό των αρρώστων, και αν ακόμη μου το ζητήσουν, φάρμακα θανατηφόρα δε θα δώσω σε κανέναν. Θα σέβομαι τον ασθενή μου ανεξάρτητα αν είναι πλούσιος η φτωχός, λευκός ή μαύρος. Δεν θα επωφεληθώ της θέσεως μου ως γιατρός και επιστήμονας και κυρίως θα μείνω μακριά από οποιοδήποτε πειρασμό(οικονομικό, ερωτικό, πολιτικό).Τριάντα χρόνια φοράω την λευκή ποδιά μου .Παθιάζομαι με την χειρουργική λειτουργώντας με ήθος και αξιοπρέπεια. Δηλωμένη εχθρός του χρηματισμού των γιατρών. Απόλυτη στην άρνηση οποιουδήποτε συμβιβασμού. Απορρίπτω την χρίση πολιτικού μέσου για την αναρρίχηση μου.
Η αμφισβήτηση του ήθους μου έγινε από μένος , ζήλια ή από φθόνο; Καταλαβαίνω ότι δεν κρίθηκα αντικειμενικά. Ξέρω ότι στον εργασιακό σου χώρο δεν μπορούν να σε αγαπήσουν και να σε συμπαθήσουν όλοι οι συνάδελφοι αλλά… τι πρέπει να κάνω για να περάσω τις εξετάσεις; Η σιωπή καταστρέφει τους ανθρώπους και όταν τολμάς να εκφράσεις την γνώμη σου παίρνεις μεγάλο ρίσκο. Θα αψηφήσεις τον κίνδυνο να μην είσαι αρεστή σε πολλούς. Και αν θα υποκύψω στις ΄΄ιατρικές συνταγές΄΄ που ισχύουν για τόσους συναδέλφους και πάρω απανωτά δεκάρια τι πρόσωπο θα αντικρίσω στον καθρέφτη το πρωί που θα ξυπνάω; Αξίζει;

10 σχόλια:

  1. Η κα Ηλιοπούλου είχε όλα τα δίκαια. Τα βρήκε προχτές στη συνέλευση των γιατρών του ΚΑΤ. Ψηφίστηκε διευθύντρια όπως ήταν, ενίοτε οι θεσμοί, νέοι θεσμοί διορθώνουν ανθρώπινες μικρότητες.
    Η ιστορία με τις επιστημονικές αξιολογήσεις σηκώνει πολύ κουβέντα στο κλάδο, η κατινιά πάει σύννεφο όπως και στους μπάτσους, στους δημοτικούς υπαλλήλους, στους νομαρχιακούς, στους έφορες στους δικαστές και πάει ροδάνι.
    Η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και ιδέες εχει γίνει δυσεύρετη στη ζούγκλα που φκιάξανε για μας.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδή με αφορά η αξιολόγηση
    και στο πανεπιστήμιο μας έδωσαν ένα ειδικό έντυπο κοινό για όλους
    το αποδέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, με την έννοια είπα μεν με το νου μου 'άντε τώρα, τι θα βγει', αλλά το έκανα.΄
    στο τμήμα μου αποδεχτήκαμε την αξιολόγηση. δεν είναι τυχαίο βέβαια που είμαστε ένα καινούριο τμήμα, με πολλούς νέους ανθρώπους, κι όχι κάτι περίπου καραβανάδες σαν και του λόγου μου οι περσότεροι.
    είμαστε στη φάση 1.
    σκέφτομαι να πάω να γράψω τώρα στο μπλογκ μου τη συνέχεια που θα έγραφα εδώ, με λινκ εσάς.
    είναι πολύ σοβαρό το θέμα που φανερώνει την ηθική μας κατάπτωση. απ' το νηπιαγωγείο κι απάνω τα κάνουμε θάλασσα.
    ηθικόν δίδαγμα. τιμιότητα και αγάπη πάνε μαζί...

    υγ. ξέρω ότι στους γιατρούς υπάρχουν πολύ ευαίσθητες αποχρώσεις.
    πολλά προβλήματα που αρχή τους δεν είναι καν το οικονομικό.
    πάντως έχουμε κομμάτια παρόμοια, σας διαβεβαιώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτά που περιγράφει η κα Ηλιοπούλου θα αλλάξουμε το νοσοκομείο και θα το κάνουμε διυλιστήριο, θα αλλάξουμε το όνομά της και θα βάλουμε το δικό μου, θα αφήσουμε τα υπόλοιπα ως έχουν και θα έχουμε τη δική μου ιστορία στην πρώην petrola και νυν ελπε...
    Παντού τα ίδια είναι...
    Πάντως εγώ δεν έγινα ακόμα αυτό που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ εδώ και πάνω από 15 χρόνια...
    Μου αρκεί (;) η αποδοχή των συναδέλφων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καλό είναι ότι δικαιώθηκε. Το κακό είναι ότι στην ουρά περιμένουν τόσοι γι' αυτή τη ρημάδα τη δικαίωση, που από αυτή τη ζωή να αρχίσουν να τους "ξοφλάνε" δεν προφταίνουν...
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πρώτη φώτο-γελοιογραφία
    Υπέροχη.

    κάτι που συμβαίνει συχνά στα ποστ σου.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H κυρία ιατρός είναι σαφής, "όστις θέλει οπίσω της ελθείν", αυτή τραβά εμπρός με παραδειγματική συμπεριφορά και ξοπίσω της ακολουθούν τα θαυμαστά χωριά Ποτέμκιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νάτες οι ανταποκρίσεις από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τα ΕΛΠΕ και η Ελένη και ο Γιώργος έχουν αυτό που λέμε εξωθεν καλή μαρτυρία εκτός από την ταπεινή συμφωνία μου σε ότι λένε.
    Κοπτοραπτού μου για να σου δώσω και το ρόλο της Εκάβης ήρθε καπάκι η ενημέρωση ότι η εκστρατεία εξαφάνισης της συναδέλφου καλά κρατεί Επειδή δεν είναι θέμα τίτλου και μισθού αλά προφανώς χειρουργείων και εφημεριών προιός θάχει το πρώτο χέρι, έ ο έχων δύο χιτώνας ,διευθυντάς, κλινική επιλέγει τον σιτιζόμενο εν Πρυτανείω και αυτό το λέμε γραφειοκρατική αξιοκρατία ένα βηματάκι πριν τον αυτοσχεδιαστικό εξευτελισμό του επιστήμονα. Εγώ αν με είχαν μαυρίσει μια ΓΣ σώμα δεν θα εκτιθέμουνα με ενστάσεις και τσιριμόνιες χτυπώντας πότρες δεξιά και αριστερά, γιαυτό τσαντίζομαι ακόμα όταν κάποιοι κόλακες επιχειρούν να μου αλλάξουν τον τίτλο στο ΙΚΑ. Το Διευθυντιλίκι επί ΝΔ δυστυχώς ενω δεν θάπρεπε σε κοινωφελή μαγαζιά σαν ΚΑΤ και ΙΚΑ το θεωρώ ύβρι και συγκατάβαση....
    Ψουξ πάντα η εικαστική ματιά.
    Μηχανικέ ευτυχώς ξέρω πολλούς σαν την Ευγενία. Θα μπορούσα να γράφω για αυτούς μπερδέματα ένα σορρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΞΟΥΣΙΑ η αλλιώς όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη είναι…


    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
    Κάθε ανθρώπινη εξουσία περιέχει μία ελάχιστη και μόλις διακριτή περιφρόνηση γι αυτούς που εξουσιάζει (Σ.Μάραι-Οι στάχτες)

    Αυτές τις ημέρες πολλοί συνάδελφοι τρέχουνε και δεν προλαβαίνουν .Πλησίασε η μεγάλη στιγμή να ασκήσουνε εξουσία .Οι πενηντάρηδες που φτάσανε στο βαθμό του Επιμελητού Α΄ και Αναπληρωτού Διευθυντή αξιολογούνται. Κρίνονται. Τα στεφανιαία αγγεία τους μπαίνουν σε μεγάλη δοκιμασία. Επιστρατεύουν τις ελάχιστες γνώσεις νομικής και διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ…νόμους του ΕΣΥ. Εγκλωβισμένοι στις φιλοδοξίες τους προσπαθούν να καταλάβουν, να διαβάσουν και να μεταφράσουν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του κυρίου Αβραμόπουλου. Η βελτίωση κυρίως ,των οικονομικών τους, παθιάζει τους συναδέλφους να τρέξουν με βιογραφικά και πεπραγμένα στις επιτροπές και τμηματάρχες .Αλλά.. όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη είναι σε ενδιαφέρουσα κατάσταση.
    Κάθε δύο ημέρες έρχονται διευκρινήσεις και πρόσθετα στοιχεία. Αλλαγές πάνω στο ίδιο φλου και πολύ γενικό πλαίσιο εφαρμογής του νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος 3754/2009 για τα συμβούλια προς αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ . Η απόφαση 1446/17.07.2009 καταργείται την υπ’ αριθμ. ΔΥ13α/οικ. 29805/15.9.1997 (ΦΕΚ859/26.9.1997/τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση. Και πάει λέγοντας. Ο Υπαλληλικός κώδικας του 2009 αναιρεί κάποια στοιχεία του ίδιου κώδικα του 1999 αλλά και προσθέτει κάποια πράγματα.
    Ο κάθε πικραμένος ερμηνεύει κατά το δοκούν τον νόμο. Για να έχεις μία διευκρινιστική απάντηση πρέπει να πληρώσεις έναν δικηγόρο που θα αναλάβει, με το αζημίωτο, την υπόθεσή σου. Αυτό που θεωρείς αυτονόητο παίρνει άλλη τροπή. Διαβάζεις τουλάχιστον 5 ερμηνευτικές διατάξεις για το ίδιο νόμο και άκρη δεν βγάζεις. Λόγω ασάφειας του νόμου η απόπειρα του Υπουργείου να "τακτοποιήσει" ζητήματα εξέλιξης που έχουν ήδη διεκπεραιωθεί με τρόπο που ανατρέπει όλη τη ροή των συνελεύσεων απειλεί να τινάξει όλη τη διαδικασία αναβαθμίσεων στον αέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα εφαρμογής του νόμου (μόνο το 25% των επιμελητών Α΄δικαιούνται να αναβαθμιστούν ως διευθυντές)σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα εφαρμόσουν τον νόμο αλλά το κάνουν ανάλογα με το πόσο συμπαθούν τους υποψηφίους. Επιλέγουν και ψηφίζουν ανάλογα με πόσο αρεστοί και ΄΄καλά παιδιά΄΄ είναι οι υποψήφιοι.
    Τι ισχύει σήμερα όταν αξιολογούνται δύο συνάδελφοι που διορίστηκαν ως Επιμελητές Α΄με βάση το ίδιο νόμο που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ αλλά έτυχε να ορκιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.; Ποιος είναι ο αρχαιότερος σε μία κλινική; Πώς υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους;. Ο νόμος λέει ότι θα υπολογιστεί ο χρόνος που εργάζονται στο ΕΣΥ(ως επιμελητές Β΄) άρα…εφόρου ζωής θα έχεις μπροστά στα μάτια σου την πλάτη του ΄΄τυχερού΄΄ που προηγείται λόγω ηλικίας. Τι νόημα έχουν τότε οι κρίσεις και οι αξιολογήσεις όταν το μόνο που μετράει είναι η ηλικιακή διαφορά; Ποιά βαρύτητα έχουν τα άλλα προσόντα όταν στο αμφιθέατρο, στην γενική συνέλευση όπου οι συνάδελφοι ψηφίζουν ανοικτά και αποφασίζουν δεν είναι ενήμεροι για τα πραγματικά προσόντα των υποψηφίων; Πόσοι από τους συναδέλφους που πέρασαν τα 56 τους έχουνε διατριβή και ασχολήθηκαν με εργασίες επιστημονικές και διατριβές; Θα προχωρήσουν όμως και θα φτάσουν διευθυντές μόνο επειδή προχωρήσανε ηλικιακά και όχι επειδή προχώρησαν επιστημονικά εκπαιδευτικά ή επειδή πρόσφεραν κοινωνικό και επιστημονικό έργο άξιο να υπολογιστεί βαθμολογικά. Το Γραφείο Προσωπικού σαν τον Πόντιο Πιλάτο ισχυρίζεται ότι ισχύει το ΦΕΚ αλλά η έναρξη της πληρωμής του συναδέλφου ισχύει από την στιγμή της ορκωμοσίας και αυτό αναφέρεται και στην βεβαίωση που σου παρέχει για τις εργασιακές σου εξελίξεις. Ποιός έχει δίκιο όταν στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύονται 154 ονόματα αλλά διαφέρει η ημερομηνία της ορκωμοσίας;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φΙΛΟΙ ΜΟΥ!ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟ ΑΝΑΠΛΗΡΟΤΡΙΑ ΔΙΕΥ-ΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΤΗΚΕ ΔΙΕΥ-ΤΡΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΨΥΦΗΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΝ .Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΟΛΗΣΕ...ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥ-ΤΗΣ.ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;