Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το κάπνισμα, τα φούμαρα και άλλα ακριβά σπορ.

Check out this SlideShare Presentation: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ!

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Απαιτεί και στοιχίζει πολλά. Στην Ελλάδα λειτουργούν το ΕΣΥ και το ΕΓΩ που διέπονται από κανόνες και υπόκεινται στους νόμους αλλά…΄΄.οι νόμοι είναι για τους μ…. ΄΄λέει ένα λαϊκό ρητό. Τρανταχτά παραδείγματα θα βρεις στο ΕΣΥ :
Απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και σε όλα τα νοσοκομεία. Από τις 1 Ιουλίου 2009 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος του Αβραμόπουλου. Προκαλώ οποιονδήποτε ,καλοπροαίρετο, επισκέπτη να κάνει μία βόλτα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ και να δει με τα μάτια του αυτά που λέει η λαϊκή ρήση. Η μυρωδιά των τσιγάρων θα τον καλημερίσει σε όλα τα γραφεία των γιατρών και των νοσηλευτών. Σε ελάχιστα οι υπάλληλοι βγαίνουν στο προαύλιο για να καπνίσουν.
Απαγορεύεται η χρήσης δημόσιων χώρων ,δηλαδή νοσοκομείου, ως ιδιωτικό ιατρείο .Το ΕΣΥ εξασφάλισε, κυρίως για τους διευθυντές του, πολλά και αναμφισβήτητα προνόμια. Δυνατότητα ενός ιατρείου με τζάμπα γραμματέα και τζάμπα σκλάβους παρντόν ειδικευόμενους. Έλα που το νοσοκομείο είναι για τον λαό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του . Προκαλώ οποιονδήποτε σε οπουδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ να τολμήσει να πλησιάσει ιατρείο χωρίς μέσον ή χρήματα. Η έπαρση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι συνάδελφοι να κάνουν κανονικό ιατρείο σε 24ωρη βάση, να βάλουν πόρτα ασφαλείας ή και να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ιατρείο άλλων συναδέλφων. Π.χ. Σε γραφείο επιπλωμένο με 4 ντουλάπες όπου κάποτε λειτουργούσανε μαζί 3 επιμελητές τώρα ένας αναπληρωτής διευθυντής δεν αφήνει να εργαστεί, και κατ επέκταση να αλλάξει ρούχα μία επικουρικό ιατρό που εφημερεύει κάθε 4 ημέρες. Όταν ρωτήθηκε για τι συμπεριφέρεται σαν να είναι ιδιοκτήτης και όχι υπάλληλος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η συνάδελφος μπορεί να μπει στο γραφείο ..όποτε θέλει(άλλα δεν της παραχώρησε ούτε το κλειδί και ούτε ντουλάπα).
Απαγορεύεται ο χρηματισμός του γιατρού που είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Δυστυχώς το φακελάκι είναι το σαράκι του ΕΣΥ. Προκαλώ οποιονδήποτε καλοπροαίρετο επισκέπτη σε οπουδήποτε νοσοκομείο του ΕΣΥ να μεριμνήσει για τον δικό του άνθρωπο χωρίς να δώσει φακελάκι. Σπανίζουν οι λειτουργοί της Υγείας με ανιδιοτέλεια και ειλικρινή αφοσίωση στο έργο. Οι συνάδελφοι που είναι πράγματι Ανάργυροι θεωρούνται ΄΄βλαμένοι΄΄ ή ιδιότροποι από τους συναδέλφους .Αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα!.
Το Health Consumer Powerhouse έκανε σύγκριση 33 εθνικά συστήματα υγείας σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο, βασιζόμενος σε 38 δείκτες, ήτοι: Τα δικαιώματα-πληροφόρηση ασθενών, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, τους χρόνους αναμονής για θεραπεία, τα αποτελέσματα των θεραπευτικών αγωγών, το εύρος και τους περιορισμούς των παρεχόμενων υπηρεσιών και την πρόσβαση σε φάρμακα. Η χώρα μας με τους περισσότερους αναλογικά προς τον πληθυσμό της γιατρούς (5.000 ανά 100.000 κατοίκους),κατέχει την 23η θέση ενώ το 2008 ήταν στην19η θέση πίσω από κράτη όπως η Ουγγαρία και η Κροατία. Μπορεί η ενημέρωση των ασθενών να είναι μηδαμινή αλλά όλοι ξέρουν ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη κονδυλίων και κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.
Το φτωχό και προβληματικό ΕΣΥ σε σώζει αλλά και σε εξαφανίζει. Όταν ένα περιστατικό είναι σε βαριά κατάσταση θα φτάσει σε κρατικό νοσοκομείο Σε θεραπεύει αλλά και σε μειώνει και σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις διάφορα μέσα για να γίνεις καλά. Το ΕΓΩ, η ιδιωτική πρωτοβουλία σε ξεχωρίζει αλλά και σε στραγγίζει. Αυτό που ξεχωρίζει όμως το ιατρικό επάγγελμα από άλλα είναι η δεοντολογία και η συναδελφική συμπαράσταση. Όταν αρρωστήσεις, σαν γιατρός ,παντού, και στο ΕΣΥ και στο ΕΓΩ θα βρεις ήθος, κατανόηση και αλληλεγγύη επειδή ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι άρρωστος και να χρειάζεσαι βοήθεια.
28-10-2009 Ευγενία Ηλιοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;