Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ καταστρέφει τις συντάξεις

Πήραμε μέτρα 5 δισ. ευρώ επιπλέον από αυτά που μας ζητήθηκαν

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Πιο πολλά μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ ετησίως από όσα ζητά η «τρόικα» λαμβάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, όπως προκύπτει από την αναλογιστική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Παρ' όλα αυτά, δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις της και ενδέχεται να τεθεί θέμα απόρριψής του στον έλεγχο του Ιουλίου, καθώς είναι αντίθετο με τις διεθνείς συνθήκες εργασίας και δημιουργεί μεγάλες αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων διαφορετικών ταμείων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που πιέζουν για αλλαγές.
Φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς τόσο στο κυβερνητικό έργο όσο και ζήτημα βιωσιμότητας του συστήματος στο μέλλον απαιτώντας νέες, επώδυνες, μεταρρυθμίσεις.
*Θεωρούν αδικία τα ποσοστά ετήσιας αναπλήρωσης του μισθού στο ΙΚΑ (από το 2% στο 1,2% κατά μέσον όρο) και του ΟΑΕΕ (από 3,5% στο 2%), ενός ταμείου που βάσει της αναλογιστικής μελέτης (ILO Ιούνιος 2010) στην οποία στηρίχθηκε το νομοσχέδιο έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Εκπρόσωποι των ταμείων των μισθωτών αναφέρουν ότι είναι γνώστες του ζητήματος οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, εμμένουν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος πιθανής αντίδρασης των εμπόρων και των άλλων επαγγελματιών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η θέσπιση του ΛΑΦΚΑ που πληρώνουν όλοι οι συνταξιούχοι, και του Δημοσίου, έχει απώτερο στόχο να καλύψει τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ στο μέλλον.
Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης στο ΙΚΑ χωρίς τη μεταρρύθμιση από 1% του ΑΕΠ φέτος ανεβαίνει στο 4% το 2060, ενώ με το νομοσχέδιο «πέφτει» στο 2% (περικοπή 50%). Στον ΟΑΕΕ η μελλοντική δαπάνη του κράτους περικόπτεται κατά 25%: από το 1% του ΑΕΠ το 2010 θα πήγαινε στο 2,5% το 2060, ενώ τώρα περιορίζεται στο 1,91% του ΑΕΠ.
*Βάσει μνημονίου έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου να ανακοινωθεί αναλογιστική μελέτη με την οποία να φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις μειώνουν στο 2,5% του ΑΕΠ την αύξηση της δαπάνης του κράτους για συντάξεις από τώρα έως το 2060. Ωστόσο, τελικά μελέτη δεν έγινε.
Η Εθνική Αναλογιστή Αρχή αρκέσθηκε και πάλι στη δουλειά του ILO, το οποίο έστειλε (και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο) ένα ολιγοσέλιδο «Τεχνικό Σημείωμα» προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, το οποίο μάλιστα καλύπτει τελικά μόνο το 92,9% των ασφαλισμένων (αφήνει απ' έξω τα πλέον «κόκκινα» ταμεία των ΔΕΚΟ και άλλων επαγγελματιών). Οπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, δεν αποκλείεται η «τρόικα» κατά την επίσκεψη του Ιουλίου για την επικύρωση της δόσης των 9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου να διαφωνήσει, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Δυσαρέσκεια τρόικας
Ηδη κάποια μέλη της, ειδικά από την πλευρά της ΕΚΤ, έχουν δείξει τις προθέσεις τους στις προηγούμενες συναντήσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα στις συναντήσεις, ενώ έχουν δυσαρεστηθεί από την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου να... ρίξει όλη την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς.
*Υπάρχει και ένας «μπαλαντέρ» από ελληνικής πλευράς, με τον οποίο αναμένεται να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διαφωνία, αλλά με το... αζημίωτο για τους εργαζομένους. Το νομοσχέδιο έγινε πιο αυστηρό απ' ό,τι ζητά η τρόικα: Ενώ όριο είχε τεθεί οι δαπάνες του κράτους να μην αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060 (χωρίς μεταρρύθμιση αυξάνονταν από 6,2% στο 10,7%, δηλαδή κατά 4,5%), τελικά σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του ILO, με τον νέο νόμο η αύξηση περιορίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2060. Δηλαδή «περισσεύουν» 5 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τις σημερινές τιμές (ή 2,1% του ΑΕΠ), περικοπών που θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει περιορίζοντας ισόποσα τις απώλειες εισοδήματος για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
*Οπως εξηγεί ο ειδικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς, η απώλεια εισοδήματος που προκαλεί το νομοσχέδιο είναι τεράστια καθώς πλέον «έχουμε διαφορετική βάση υπολογισμού του δείκτη αναπλήρωσης». Η βάση είναι ο μισθός και πλέον θα υπολογίζεται το σύνολο των αποδοχών (αντί για την καλύτερη δεκαετία ή τον τελευταίο μισθό που ισχύει σήμερα) . Ετσι, η «βάση» θα είναι εξαρχής μειωμένη κατά 30% περίπου και επ' αυτής θα υπολογίζονται τα νέα, πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Μάλιστα, το γεγονός αποδέχεται ακόμη και ο ILO, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι υπάρχει «συμβατότητα των τροποποιήσεων με τη Συνθήκη Κοινωνικής Ασφάλισης του ILO του 1952 (Νο 102) την οποία η Ελλάδα επικύρωσε το 1955. Αυτή απαιτεί ελάχιστο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 1,33%», που είναι χαμηλότερο από αυτό που τώρα θεσπίζεται...

Update 1
Κατά ψήφισαν 137 βουλευτές. Δύο ψήφισαν «παρών». Στην ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιαννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.
Κατά ψήφισε η Σοφία Σακοράφα. «Παρών» ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.




2 σχόλια:

  1. Μεσήλικας κυρία στη Μάρπησσα8 Ιουλίου 2010 στις 8:04 π.μ.

    ΅Εμενα κε Παπανδρέου μου έρριξες την σύνταξη 430 ευρώ, η μάνα σου η Μαργαρίτα θα ζούσε με τόσα λεφτά κε Πρωθυπουργέ;;΅
    Συμβάν την Κυριακή 4-7-10 στη Μαρπησσα Πάρου, ουζερί του Χάλαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Update1 Θα βρείτε τις δύο υπέροχες ομιλίες δύο Κυριών που σήμερα κοσμούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Σοφίας Σακοράφας και της Λιάνας Κανέλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;