Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Η ατιμωρησία

Η Ατιμωρησία Από το βιβλίο Banksters του Marc Roche εκδόσεις Μεταίχμιο.
«Η διαπίστωση είναι διδακτική: οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση επέζησαν και πλούτισαν περισσότερο και αυτό συνέβη παντού. Στις ΗΠΑ όλοι οι τραπεζίτες που ήταν διευθυντές το 2008 έχουν παραδώσει τα ηνία. Κρύβονται μήπως οι έκπτωτοι σταρ;; Μήπως πέρασαν άδοξα στη σύνταξη; Κάθε άλλο!
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Τέσσερις μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers ,ο νεκροθάφτης της Ντικ Φόλντ ίδρυσε την δική του εταιρεία παροχής συμβουλών, ειδικευμένη στις συγχωνεύσεις –εξαγορές επιχειρήσεων. Το χειρότερο ; βρήκε πελάτες! Ο Τζων Τεν υπεύθυνος για την πανωλεθρία της Merrill Lynch διευθύνει ένα πιστωτικό οργανισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Τσαρλς Πρίνς πρώην αφεντικό της Citigroup ,ανάμεσα στο 2003 και το 2007, επιδεικνύει τις ικανότητές του σε μια ονομαστική εταιρεία παροχής συμβουλών της Ουάσιγκτον, ειδικευμένη ΣΤΟ ΜΆΝΑΤΖΜΕΝΤ. Οι 5 επικεφαλής της πρώην Bear Steams, υπεύθυνοι για τα subprines που προκάλεσαν την χρεοκοπία της, ανακυκλώθηκαν έκτοτε στον τομέα των στεγαστικών δανείων, στους κόλπους των πιο ονομαστών οργανισμών της Γουόλ Στριτ. Τι νιώθουμε μπροστά σε αυτόν τον όμορφο πίνακα;; Αηδία δεν υπάρχει άλλη λέξη.» «Στην Ευρώπη ,επίσης, οι χρηματοπιστωτές της κρίσης έχουν ανακάμψει. Ο Τζόνι Κάμερον, που βύθισε τη Royal Bank of Scotland, μεταπήδησε στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων. Ο Ντάνιελ Μπουτόν, επικεφαλής της Société Générale την περίοδο του σκανδάλου με τον χρηματιστή Ζερομ Κερβιέλ, είναι τώρα σύμβουλος στη Rothschild.
Μετά την αποχώρησή του, τον Ιούλιο του 2012,από την διεύθυνση της Barclays (την επαύριο του σκανδάλου με το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού Libor) ,ο Μπομπ Ντάιμοντ ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο την Αφρική. Ο Πίτερ Γούλφι, πρώην επικεφαλής της UBS είναι σήμερα διαχειριστής περιουσιών, ενώ ο στενότερος πρώην συνεργάτης του, ο Τζον Κόστας ίδρυσε μια εταιρεία παροχής ΣΥΜΒΟΥΛΏΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. , παραλίγο να προκαλέσει την κατάρρευση της εν λόγω ελβετικής τράπεζας. Είναι ο άνδρας που ,ως υπεύθυνος της UBS στις ΗΠΑ, είχε πείσει τον πρόεδρο-γενικό διευθυντή της Μαρσέλ Οσπέλ, να επενδύσει μαζικά στα subprimes. Αυτή η δραστηριότητα, που τους έκανε και τους δύο πολυεκατομμυριούχους»
« Ο Φαμπιέ Τουρέ ,ο Γάλλος πρώην μάνατζερ της Goldman Sachs,ήπιε το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο. Τον Μάρτιο του 2014 η αμερικάνικη Δικαιοσύνη μείωσε το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί, κατεβάζοντας το στα 825.463 δολάρια. Του απαγόρευσε να ζητήσει από τα πρώην αφεντικά του ν α πληρώσει αντ΄ αυτού, καθώς και να εργαστεί στις χρηματαγορές επί τρία χρόνια. Ο Φανταστικός Φαμπ εργάζεται τώρα σαν πανεπιστημιακός. Ο μοναδικός τραπεζίτης που κρίθηκε ένοχος για τη χρηματοπιστωτική κρίση επιθυμεί να γυρίσει τη σελίδα Goldman Sachs.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;