Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χθες, σήμερα, αύριο

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χθες, σήμερα, αύριο ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ στις στην Αυγή 15.01.2016 ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Google +4 32 6 Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χθες, σήμερα, αύριο Του Διονύσιου Λαμπαδάριου* Είμαστε οι λειτουργοί της, γιατροί - οδοντίατροι, ώριμοι στην επαγγελματική εμπειρία και ξεχωριστοί στην επαφή μας με τον ασθενή, τον υγιή, τον αδιακρίτως περιορισμών προσφεύγοντα συνάνθρωπο. Οι ουρές των αιτούντων κολακευτικές και οι εκφράσεις εμπιστοσύνης και ανιδιοτελούς αναγνώρισης του έργου μας καθημερινές. Ξέρουμε ότι σ' αυτόν τον αγώνα ζωής, εφοδιασμένοι με πολλών ετών εκπαίδευση και χρόνια τέχνη επικοινωνίας και μεταλαμπάδευσης των κανόνων υγιούς και ποιοτικής ζωής, έχουμε τελικά χαμένο τον αγώνα απέναντι στον Χάρο, τη νομοτελειακή φθίση των χρόνιων παθήσεων. Εκεί όμως, σταθεροί, άξιοι, στα χαρακώματα της βελτίωσης και της παρηγορίας, της απαντοχής και της ελπίδας.
Ξέρω, πιστέψτε με, σε όλους τους χώρους χιλιάδες άξιους μαχητές της ζωής στην Υγεία. Στοιχειώνουν μπροστά στα μάτια μου οι εικόνες αγαπημένων καρκινοπαθών που περνούσαν μετά χρόνια αγώνων από το γνωστό ιατρείο του ΙΚΑ, εκεί που πρωτοαντίκρισαν ίσως τη ζοφερότητα της διάγνωσης, να χαιρετήσουν τον γιατρό τους, τον σύμβουλο και φίλο, αντιλαμβανόμενοι το επερχόμενο τέλος. Πολλοί της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, μαχητές της ζωής που έπαιρναν σε εκείνο το ανήμπορο σημείο της μελαγχολίας την αισιόδοξη προοπτική ενός ώριμου σκοπού ζωής που έκανε ζωντανούς λεβέντες με σχεδόν έναν αιώνα ιστορία στην πλάτη τους να αναφωνούν «Γιατρέ μου, με πλούτισε η γνωριμία σου». Οποία τιμή! Μια καλή κουβέντα, ένα πεσκέσι φιστίκια από την Αίγινα και μέλι από τη Σκύρο ή τους Φούρνους, αρνί από τη Μεγαλούπολη ή λεμόνια από το Άργος, πατσά από τη Σαλαμίνα ή καφέ από την Κομοτηνή. Ένα χαμόγελο! Ναι, αυτά τα καθημερινά χαμόγελα που τόσο ξέρει να μοιράζει η λαϊκή της γειτονιάς και το φαρμακείο της συνοικίας. Μάθαμε να εμπιστευόμαστε στα δύσκολα εκεί που πραγματικά αξίζει. Δοκιμασμένοι καθημερινά στην προκρούστεια κλίνη της επιβίωσης. Τα συστήματα περιστασιακής υγείας έφιαξαν πολυάνθρωπα υπολειτουργούντα και κακοπληρωμένα εργαλεία που τα είπαν ΕΣΥ, ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ. Οι γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό, δυσπνοούν στο νοσοκομείο, πιθανά να αλλοτρίωσαν τα νεανικά ιδανικά στον βωμό του χρήματος σε μια αλλοτριωμένη κοινωνία που έδινε αξία στο παροδικό, το διαφημιστικό, το ψευδεπίγραφο. Πάσχαμε και σε αποδοτικότητα, δεν φημιζόμαστε και για την ανθρωπιά αν δεν έπαιρνες τις μοναχές μονάδες, αλλά συνέκρινες τις συγκεντρωτικές αποδόσεις. Έτσι φτιάχτηκαν οι συντεχνίες από τα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ. Με μέσο έμπαιναν στο ΙΚΑ, με εικονικές αξιολογήσεις στο ΕΣΥ. Το φασόν δούλευαν κάποιοι στο ΙΚΑ, την τεχνική πρόκληση αναγκών και ουρών για διευκολύνσεις στα νοσοκομεία. Βιλαέτια των ημετέρων οι κλινικές τού τότε ΙΚΑ, όργιο προμηθειών και κατασπατάλησης πόρων και τεχνιτών αναγκών τα νοσοκομεία. Τα υπουργεία ποτέ δεν έλυσαν αυτό τον γόρδιο δεσμό, διαπίστωναν μερικοί του 2ου ορόφου, υπονόμευαν τα «τρωκτικά και αρουραίοι» των υπολοίπων ορόφων των συμβούλων και των μεσαζόντων. Ένας τρελός χορός δισεκατομμυρίων, δυσβάστακτος για την ελληνική οικονομία με πρωτοστατούντες τους ασχολούμενους τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα οικονομικά της Υγείας.
Ήρθαν οι μπουλντόζες των Μνημονίων και ισοπέδωσαν ανθρώπους, εργαζόμενους, ασθενείς, νοσοκομεία, κλινικές ΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, πόρους και συστήματα. Ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών, νοσηλευτών, ΕΚΑΒ, ψυχικής υγείας, πρόληψης, εμβολίων, μια εικόνα γνωστής ερήμωσης και απαξίας. Η κοινωνία των πολιτών που πρυτάνευσαν μια νέα πολιτική ελπίδα έχει όραμα για ποιοτική και εξειδικευμένη υγεία, για πρόληψη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και αποτελεσματική αντιμετώπιση του επείγοντος και χρόνιου νοσηλευτικά περιστατικού. Ένα ανθρώπινο δυναμικό 60, υπολογίζω, δυναμικών και φωτισμένων νεοδιορισμένων ανθρώπων έχουν ήδη ανασκουμπωθεί στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχουν βρεθεί στη σημερινή Ευρώπη από πλευράς υγείας. Στο υπουργείο, σε ταμεία, σε υγειονομικές περιφέρειες, σε οργανισμούς οργανώνουν, ψηλαφούν και σχεδιάζουν. Το πρώτο νομοσχέδιο του χώρου της Υγείας βρίσκεται στα σκαριά, ενώ αμφισβητούνται από την πολιτική συγκυρία οι προσλήψεις προσωπικού, η επάρκεια φαρμάκων, η εμπιστοσύνη στις πληρωμές. Βέβαια, ήταν τα τόσα φυγόκεντρα λάφυρα των λαμογιών που περιορίζονται ήδη, που αυτός ο γλίσχρος προϋπολογισμός του Νοεμβρίου του 2015 ακόμα δεν έχει δείξει την ποσοτική του επάρκεια. Εκτιμώ ότι άλλα 200-250 στελέχη από το πλούσιο δυναμικό της πολιτικής της ελπίδας, ώριμοι και δακτυλοδεικτούμενοι αγωνιστές της Υγείας, μπορούν να ριχτούν γρήγορα στη μάχη της καθημερινότητας, να συμβάλουν με τη μαχητικότητα και τη διορατικότητά τους στη μάχη της καθημερινότητας. Η διοίκηση πρέπει να διακρίνεται για την ανανέωση και τον διαρκή της επανέλεγχο. Να βρεθούν οι ελλείπουσες ειδικότητες στα ΠΕΔΥ με επαναπρόσληψη των απολυμένων σε μεταβατική διάταξη, να γεμίσουν τα αγροτικά ιατρεία και τα επαρχιακά νοσοκομεία, να διορθωθεί ό,τι δεν καλύπτουν οι προκηρύξεις επικουρικών, να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ και το ΕΚΑΒ, να απολυθούν σταδιακά οι εργολάβοι υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και να προσληφθεί ασφαλισμένο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας, οι διαγωνισμοί να γίνονται ευέλικτα με διαφάνεια, και οι γενικοί, και οι ειδικοί.
Να μην πλουτίζουν κάποιοι ημέτεροι από σπατάλες ενοικίων ή παροχών ενέργειας ή τηλεφωνίας. Να λειτουργεί αποτελεσματικό δίκτυο τεχνικής υποστήριξης χωρίς καταχρήσεις και οι παροχές Υγείας να ελέγχονται αυστηρά από δίκτυο όχι αργόσχολων αργόμισθων γιατρών ελεγκτών, για κάθε ευρώ, σε πραγματικά αναξιοπαθείς και πάσχοντες. Τα ωράρια να υφίστανται χωρίς παρεκκλίσεις, η ακύρωση ενός ραντεβού είναι ένα δυσαναπλήρωτο κενό ανυπέρβλητο για τον ταλαίπωρο ασφαλισμένο.
Κάθε αποτελεσματική θεραπεία πρέπει στο Δημόσιο να παρέχεται δωρεάν, αλλά μέχρι να βγουν τα ελληνικά πετρέλαια που θα χρηματοδοτήσουν τα υγιή ασφαλιστικά ταμεία, η συνύπαρξη με την υγιή και με ελεγχόμενους κανόνες ιδιωτική ιατρική κρίνεται κατ' εμέ απαραίτητη σαν ένα μεταβατικό στάδιο σαφώς καθοριζόμενο, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του κακοπαθημένου πολίτη που υπέστη γενοκτονία από τις πολιτικές των ντόπιων συνεργατών των τοκογλύφων. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή του συστήματος διοίκησης Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη, που πρέπει να καθαρίσει το συντομότερο. Το σύστημα Υγείας πρέπει να σταθεί επιτέλους στα πόδια του ορθό και στα δυο του ποδάρια: στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία. Να συμβάλουμε όλοι σε αυτό τον στόχο. *Ο δρ. Διονύσιος Λαμπαδάριος είναι χειρουργός, διευθυντής ΠΕΔΥ Νέου Κόσμου (dlabadarios@hol.gr)

οι ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΩΝ ΣΚΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΥΡΙΝΗ, ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΜΠΕΤΡΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;